Награђени млади таленти

Ухапшен због 500гр марихуане
27.01.2022.
Бесплатна он-лајн обука „Активно тражење посла“ и „Пут до успешног предузетника“
28.01.2022.
Ухапшен због 500гр марихуане
27.01.2022.
Бесплатна он-лајн обука „Активно тражење посла“ и „Пут до успешног предузетника“
28.01.2022.

Вредни млади људи, вуковци, победници на републичким такмичењима, успешни спортисти, надарени уметници, најбољи студенти данас су се окупили у вишенаменској хали Партизан како би преузели уговоре за доделу новчаних награда преко Фонда за младе таленте. Вредност уговора за укупно 296 талената је 8,8 милиона динара који ће данас бити исплаћени из буџета града. Локална самоуправа града Лесковца од 2013. године два пута годишње, на Савиндан и на Дан града, награђује младе људе тако да је до сада 121,8 милиона динара исплаћено за њих 4500. Оснивач Фонда за младе таленте и прошлогодишњи добитник Светосавске нагараде Министарства просвете, науке и технолошког развоја, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је свој деци, свим младим људима и просветним радницима честитао школску славу Свети Сава и додао:
"Пред вама данас стојим пуног срца и поносан, јер знам да све док Лесковац има такву младост ми имамо стабилну садашњост и будућност у коју верујемо. Подршка и оснаживање вас је наш приоритетни задатак јер сте један од носећих стубова напретка нашег града и друштва у целини. На нама је да вам омогућимо повољне услове за школовање, запослење, да вас мотивишемо да наставите са преданим радом и свакоме од вас подаримо осећај да имате своје место под сунцем лесковачког неба.
Ваши резултати, успеси и победе показатељ су добрих година и деценија пред нама. Доказ су да Лесковац има вредне и марљиве младе људе, вољне да свој пут трасирају знањем и упорношћу, промотере правих вредности који нама пружају подстрек да неуморно радимо како бисмо наставили са стварањем још бољег и модернијег града.
Ваш успех је ваша лична срећа, понос ваших родитеља и породица, али срећа и понос и свих нас, читавог Лесковца и наше прелепе Србије. Зато је наша обавеза да наставимо са промовисањем знања, посвећености и рада и увек будемо ваша подршка и стабилан партнер.
Честитам вам на досадашњим успесима и резултатима. Честитам вашим родитељима, учитељима, наставницима, професорима, тренерима и свима који су вас водили на вашем путу. Желим вам да наставите да остварујете још значајније успехе, да будете мудри као светитељ чије име данас славимо."
Већина младих који су били део Фонда за младе таленте су данас професионално остварени и свој допринос дају области за коју су се школовали, међу њима су и Јелена Станковић, докторанд Економског факултета (просек оцена 9,75) и дипломирани правник Драгољуб Ђорђевић (просек оцена 9,77), чланови Градског већа који су се данас обратили присутнима.
Јелена Станковић која је пре тачно годину дана истим поводом говорила на додели светосавских награда, али из угла добитника је рекла: „Данас се поносно обраћам испред локалне самоуправе, јер сам управо прошле године на додели од стране градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића добила прилику да се придружим његовом тиму. За годину дана искуства могу слободно реци да су транспарентност, професионалност и тимски рад оно што одликује рад локалне самоуправе.
Као неко ко је награђен сваке године током студија из Фонда за младе таленте и као неко ко је добио Октобарску награду 2020. године истакла бих да је ово једна велика подршка за све младе људе и да град експлицитно афирмише развој младих људи.
Наравно, поред бројних подстицаја Лесковац се труди да сваке године буде иновативнији и квалитетнији у свом раду. Ове године израђена је Стратегија за унапређење положаја младих за период 2021-25 година у чијој изради сам између осталог и ја била један од координатора.“
„Поносан сам што данас говорим као сарадник градоначелника Цветановића, који као и давне 2009. године и сада визионарски промишљује и одлучује. Онда оснивајући Фонд за младе таленте, а сада широкогрудо пружајући шансу младим људима, иначе пониклим у крилу тог истог фонда, да се професионално остваре и докажу. Управо је тај процес стручног доказивања можда и нешто најтеже у животном добу нас младих.
Постали смо град под чијим небом има места за све и то се да приметити из године у годину. Услови да своју надареност и стечено знање примене у пракси младим људима нису никада били доступнији. С тим у вези, мора се признати и чињеница да се образованост и енергија младих не цене и вреднују само кроз награђивања попут овог данашњег, већ и давањем извесних полуга одговорности у кључним установама и органима наше локалне самоуправе,“ – поручио је данас Драгољуб Ђорђевић.
Градимир Цветановић, докторанд Технолошког факултета са просечном оценом током студија 10, је истакао: "Неки од нас су будући лекари, доктори наука, Олимпијци, а свима нама је једно заједничко, да сви јесмо а и бићемо понос нашег града. Будите узор млађим генерацијама, комшијама, људима у окружењу покажите им да се труд и рад увек исплате и награде, све док смо окружени људима који верују у нас и који то знају да препознају.
Иако стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја, стипендије Доситеја, као вишеструки добитник Светосавске награде могу само да потврдим да у Лесковцу успех никада није непримећен, што мене лично додатно мотивише да константно напредујем, јер знам да неко то цени и да ће ми пружити прилику да се покажем, као што ми је дата овде данас, када обележавамо дан Светог Саве, да стојим испред вас.“
Јована Станковић, студент Филозофског факултета у Нишу чији просек оцена до сада износи 9,57, је овом приликом казала: „Ми смо ту да покажемо да је Лесковац град великих умова, успешних младих људи на свим пољима науке и културе који су најбољи амбасадори нашег града.
Током својих основних студија психологије, била сам прималац државне стипендије, Доситејеве награде али сам од свих награда најпоноснија на ову коју додељује мој град.
Она за мене представља велики подстрек да наше снове остваримо у Србији. И да овакви, са свим лесковачким врлинама, шалама и мераком постанемо накит човечанства и не заборавимо пут Светог Саве до данашњег дана.
Млади таленти, будите поносни на себе и успех који сте постигли али и на град који крунише ваше успехе и на овај начин свечано истиче њихов значај.“
Студент Медицинског факултета у Београду Софија Димитријевић (просек оцена 10,00) се у име награђених захвалила градоначелнику и граду Лесковцу, али и свим професорима и наставницима, и нагласила:
„Новчана награда није само награда за достигнућа која су студенти, ученици и спортисти постигли, већ будућа визија и предуслов за даљи развој учења и истраживања младих људи у образовању и едукацији, јер млади итекако могу до допринесу својим идејама.
Обећавамо да ћемо да помогнемо локалној заједници да се створе услови да млади, успешни и свршени академци остану у свом граду и на тај начин допринесу развоју и бољем животу свих грађана.“