ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О РАЗВИЈАЊУ И УСПОСТАВЉАЊУ ОДНОСА У ОБЛАСТИ ТУРИЗМА ИЗМЕЂУ ЛЕСКОВЦА И КРИВЕ ПАЛАНКЕ

Хапшење због дроге
22.01.2022.
Сутра без струје улице: Влајкова, Бледска И Ђермановићева
24.01.2022.
Хапшење због дроге
22.01.2022.
Сутра без струје улице: Влајкова, Бледска И Ђермановићева
24.01.2022.
Прошле године је локална самоуправа града Лесковца преко Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа почела са спровођењем пројекта „Повезивање бисера’’. Ради се о пројекту који се реализује преко програма прекограничне сарадње Републике Србије и Северне Македоније који финансира Европска унија у циљу обезбеђивања услова за бољу и заједничку туристичку понуду два града са фокусом на популаризацију културних и природних ресурса за заједнички развој одрживих туристичких производа и дестинација, те подстицање могућности за побољшање квалитета и видљивости регионалних прекограничних туристичких понуда капитализацијом и бољим коришћењем природног, културног и историјског наслеђа.

У оквиру пројекта "Повезивање бисера", на локалитету кањона Вучјанка биће спроведени радови на туристичкој инфраструктури у виду уређења простора, стазе и платоа, постављања урбане опреме за рекреацију и забаву - клупе, пењалице, љуљашке, постављања соларне расвете, видиковаца и информативних табли. Такође дуж кањона Вучјаке биће трасиране, уређене и обележене пешачке стазе у дужини од 2,5 км, док ће македонска општина преко овог пројекта изградити приступни пут до Станечких водопада који представљају туристички бисер овог дела Балкана.

У духу одличне сарадње и у циљу јачања веза и развоја двеју локалних заједница, градоначелник Лесковца и председник Скупштине Јабланичког и Пчињског округа др сци. мед. Горан Цветановић је са градоначелником општине Крива Паланка Сашком Митовским потписао споразум о развијању сарадње и успостављању дуготрајних односа између локалних заједница у области туризма.

Градоначелник Митовски је након потписивања споразума истакао: „Пре свега желим да искажем велико задовољство што су данас са нама партнери из Србије и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, човек од којег се може много научити о руковођењу градом и залагању за развој друштвене заједнице. Крива Паланка и Лесковац имају много потенцијала, имамо много капацитета за спортско-рекреативни туризам, гастрономски, културни, верски и манифестациони туризам. Стојимо вам на располагању заједно са општинским тимовима и цивилним сектором како бисмо покренули нове иницијативе и везу коју морамо да јачамо проширењем области сарадње.“

Градоначелник Цветановић се захвалио руководству Криве Паланке на гостопримству и закључио: „Ово је наставак једне надасве позитивне, и за наше две локалне самоуправе изузетно важне сарадње. Иако због пандемије вируса корона развој туризма није област која је приоритетна, ми имамо велики потенцијал јер смо крај који има чиме да се поноси. Лесковац је град на југоистоку Србије који је синоним за добру туристичку понуду, Роштиљијаду, која је прошле године проглашена најбољом туристичком манифестацијом у Србији, Јашуњске манастире и бројна природна богатства, међу којима је и кањон реке Вучјанке који ће преко овог пројекта бити комлетно уређен, али и промовисан у региону.“

У току је јавна набавка за одређивање извођача радова. Завршетак пројекта очекује до краја јула. Током трајања пројекта ће бити организовано још неколико радионица чији циљ је дефинисање и унапређење заједничких туристичких потенцијала, као и green weekends за младе на којима ће бити презентовани резултати радионица и заједничких истраживања.