ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ГРАДОВА И ОПШТИНА

ЈКП Комуналац добитник Јубиларне награде Привредне коморе Србије
08.12.2021.
Исплаћено 7,32 милиона динара за област образовања
14.12.2021.
ЈКП Комуналац добитник Јубиларне награде Привредне коморе Србије
08.12.2021.
Исплаћено 7,32 милиона динара за област образовања
14.12.2021.

Данас је у Београду одржано 49. заседање Скупштине Сталне конференције градова и општина – Савеза градова и општина Србије на којем је извршен избор органа ове организације.

За председника Сталне конференције градова и општина у конкуренцији од 11 кандидата изабран је град Лесковац и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са 46 гласова.

Након именовања градоначелник Цветановић се обратио свима који су присуствовали данашњој седници, захвалио се на указаном поверењу и рекао:

„Указали сте ми велику част тиме што сте ме као колеге и саборци изабрали за председника Сталне конференције градова и општина. Хвала вам на подршци, наставићемо да доследно спроводимо нашу заједничку мисију – развој и ефикасно функционисање свих локалних самоуправа, све у циљу квалитетнијег и бољег живота наших грађана и функционисања наше привреде. Искористићу прилику да поздравим и новоименованог генералног секретара господина Николу Тарбука који ће корачати утабаним стазама његовог претходника, уваженог господина Ђорђа Станичића. Ми смо један добар тим који одликује храброст, борбеност и одлучност у даљем спровођењу реформи Министарства државне управе и локалне самоуправе и читаве Владе Републике Србије!

Ово је наставак плодоносног рада, добре сарадње и међусобне подршке, тако ми преостаје само да указано поверење оправдам!“

У склопу свечаног отварања Скупштине говорио је Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора и досадашњи председник СКГО-а. Он је представио рад ове организације у 2021. години и захвалио се свима на сарадњи.

Поздравну реч домаћина дао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у којој је казао:

„Јачање локалних самоуправа и контакт са обичним људима је једини прави начин да свуда генерално и глобално јача демократија, то морамо признати сви заједно и у целом свету, у различитим регионима је у кризи. Врло значајна тема јесте и правичност, јер је то нешто у систему вредности што је важно за све градове, нешто што мора да се негује и у наредним годинама како се буду бирали градоначелници. Урбани развој у овом савременом свету је нешто о чему сви морамо да водимо рачуна, са нагласком да морамо водити рачуна о балансу између старог, традиционалног, и између новог.“

У делу свечаног отварања обратили су се Томас Шиб, амбасадор Немачке у Србији који се захвалио свим општинама у Србији на доброј сарадњи и најавио наставак реализације разних пројеката, и Жан Лук Еш представник Амбасаде Швајцарске чије обраћање је било усмерено ка мисији СКГО-а и плановима ове организације који се тичу побољшања квалитета живота.

Град Лесковац је и ове године члан Председништва СКГО-а. То је још једна у низу потврда да град Лесковац на челу са градоначелником Цветановићем, настоји да створи окружење које ће бити погодно за привредно-економски развој, али и за стварање бољих услова у многим другим областима како би се изашло у сусрет потребама свих становника.

Данас је именован и нови генерални секретар СКГО, Никола Тарбук. Он се захвалио на предлогу и именовању и нагласио да неће бити лако наставити стопама господина Ђорђа Станичића, досадашњег секретара и рекао да га храбри што ће он и даље сарађивати са њима. У свом обраћању је нагласио да ће СКГО наставити да буде кућа свих градова и општина.

Ђорђе Станичић се такође обратио, захвалио свим сарадницима у организацији и представницима локалних самоуправа са којима је сарађивао, потврдио да ће и даље помагати рад СКГО-а, пожелео срећу новоизабраном секретару. Господину Станичићу је додељена захвалница за дугогодишњи рад.

За председника Надзорног одбора СКГО-а је изабран Аранђеловац.