Отворен 11. самит фотографа екс Југославије

Корона: 186 позитивних, 122 из Лесковца
06.10.2021.
Трактором изазвао саобраћајну незгоду
07.10.2021.
Корона: 186 позитивних, 122 из Лесковца
06.10.2021.
Трактором изазвао саобраћајну незгоду
07.10.2021.

У холу Лесковачког културног центра у присуству љубитеља фотографије и званица вечерас је отворен 11. Самит фотографа екс Југославије.
На платоу испред ЛКЦ-а и у холу ове институције заинтересовани ће све до 10. октобра моћи да погледају фотографије изабране да се ове године представе на изложби.

Поред традиционалне награде "Томин шешир" чији је овогодишњи лауреат Бранимир Ритоња који није крио речи одушевљења приликом преузимања награде и нагласио да му је велика част што је припала баш њему, ове године је установљено и признање у част сећања на преминулог Жељка Синобада. Фото клуб Лесковац је повељу са његовим именом за најбољу фотографију са фестивала ЛАЈФ доделио Фадилу Шаркију који се захвалио и истакао да је веома поносан што му је припала повеља названа по једном од најзначајнијих новинских фотографа.

Једанаести Самит је отворио градоначелник Лесковца др. сци. мед. Горан Цветановић и казао:

"Каже се да слика говори више од хиљаду речи. Кроз њу се зауставља време, бележи тренутак, стварају успомене. Манифестација Самит фотографа екс Југославије већ једанаест година постоји са тим циљем – да се од заборава сачува садашњи тренутак, Лесковац данас, његови људи, догађаји, свакодневни тренуци.

Самит фотографа се за кратко време профилисао као јединствена и изузетно значајна манифестација која у наш град доведи мајсторе фотографија и неке од најбољих и највећих заљубљеника у фотографију.

Захваљујући томе највећа имена у уметности фотографије који су својим фото-апаратима бележили слике Лесковца из године у годину, остављајући тако траг о његовој промени, развоју и напредовању. Сведоци смо да је у граду на Ветерници у последњих неколико година дошло до бројних позитивних промена које су живот учиниле бољим и пријатнијим. Живот је прекрасан дар, фотографија је начин да се он дочара, Самит фотографа екс Југославије је стога скуп који има не само уметнички већ и историјски значај. Чињеница да се одржава у време обележавања Дана града га чини још свечанијим и важнијим." Њему је вечерас припала награда "Томин шешир" и захвалница за допринос развоју ове манифестације.