Кафа поскупљује од октобра, кесица од 200 грама коштаће до 300 динара

Мањи број тестираних и новозаражених у Јабланичком округу
26.09.2021.
Више од половине тестираних позитивно на вирус корона у Јабланичком округу
27.09.2021.
Мањи број тестираних и новозаражених у Јабланичком округу
26.09.2021.
Више од половине тестираних позитивно на вирус корона у Јабланичком округу
27.09.2021.

Сваки становник Србије годишње попије четири и по килограма кафе, те је наша земља у европском врху љубитеља овог напитка. Тренутно пијемо кафу која је назалихама, са новом набавком очекујемо и поскупљење, јер је овогодишњи род у Бразилу десеткован због мраза. Цена на берзи порасла је за 100%.

Александар Богуновић из Сектора пољопривреде Привредне коморе Србије каже да годишње увеземо око 30.000 тона кафе и то углавном из Бразила, који је највећи произвођач кафе арабика на свету и снабдева чак трећину светског тржишта.

Поред арабике ту је и робуста коју набављамо из Вијетнама, а увозимо из Уганде, Костарике, Колумбије, Јамајке и Индонезије.

„Ове године смо имали ситуацију која се десила данве 1978. године, наши старији суграђани вероватно и памте јер је била велика несташица кафе, тад је била другачија логистичка ситуација него данас. Данас је има, Бразил је ове године имао, 20. јула једну специфичну ситуацију, а то је да је температура пала испод нуле и то је условило велики губитак приноса. Поред тога, ова година је била јако специфична и доста сушна, тако да је род доста смањен. Оно што је добро јесте да је претходнагодина била јако добра“, рекао је Богуновић за РТС.

Каже да се ситуација из Бразила доста одразила на цену на берзи, те да је кафа поскупела за више од 100%. Поскупљење арабике довело је до тога да због веће потражње скочи цена и арабусте која је ове године, како кађе, фантастично родила.
Навео је да нове цене треба очекивати од октобра, те да би 200 грама кафе у продавницима могло да кошта од 270 до 300 динара, за разлику од тренутне цене која се креће од 220 до 240 динара.

Он наводи да на цену кафе утиче и актуелна пандемија.


Извор: РТС