Тарантула, рад вулкана и мешање смеша на Европској ноћи истраживача

Замагљивање комараца у понедељак
24.09.2021.
Корона: 198 позитивних, 132 из Лесковца
25.09.2021.
Замагљивање комараца у понедељак
24.09.2021.
Корона: 198 позитивних, 132 из Лесковца
25.09.2021.

Манифестација Европска ноћ истраживача, која се 12. пут обележава у Србији, а 5. пут у Лесковцу, и ове године је одржана, као и обично, последњег петка у септембру.

Ученици, студенти, истраживачи и сви заљубљеници у науку имали су прилике да се данас од 10 часова па све до 20 сати упознају и идентификују са природом, опробају у разним експеримнтима као и да уживају у занимљивом научном програму.

„Тема овогодишње Ноћи истраживача је 'Озелени науком', па ће се у складу са тим говорити о екологији, очувању животне средине, храни и уопште о живом свету који нас окружује“, рекла је директорка Центра за стручно усавршавање у образовању Анђела Костић Минић.

Један од циљева активности јесте да се у фокус стави истраживач, као неко ко својим радом посредно или непосредно утиче на све оно што се налази око нас и представља наш свакодневни живот, наглашава Костић Минић.

„Локална самоуправа града Лесковца заиста афирмише развој науке, стога је 2016. потписан Меморандум о сарадњи са Центром за промоцију наука, када је и отворен Научни клуб у оквиру Центра за стручно усавршавање у образовању. Година иза нас је по много чему специфична, али је такође заначајна и за науку, због пандемије изазване корона вирусом, која је и дан-данас доминантна тема. Поред те теме, од есенцијалног су значаја и изазови који су пред нама, а који се тичу заштите животне средине, екологије и виртуелне стварности“, рекла је члан Градског већа Јелена Станковић.

Присутне малишане је највише обрадовала тарантула као и приказивање и приближавње рада вулкана.

„Највише ми се допала тарантула, због величине, боје, а и због тога што може да се пресвлачи“, рекла је осмогодишња девојчица.

Научно-истраживачки програм организован је у сарадњи са Природно-математичким факултетом из Ниша, Технолошким факултетом из Лесковца, Народним музејом у Лесковцу, ОШ „Петар Тасић“, ОШ „Јосиф Костић“, ЈП „Србијашуме“, компанијом ПВВ, Народном библиотеком „Радоје Домановић“ и Удружењем за заштиту и одгој птица и ситних животиња.