Почео позоришни фестивал „Јоаким Вујић“

Из градске касе на рачун ЈКП „Комуналац“ исплаћено 11,3 милиона динара
23.09.2021.
Тродневно умрежавање: Студенти из Лесковца отпутовали на Златибор
24.09.2021.
Из градске касе на рачун ЈКП „Комуналац“ исплаћено 11,3 милиона динара
23.09.2021.
Тродневно умрежавање: Студенти из Лесковца отпутовали на Златибор
24.09.2021.

Овогодишњи фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, 57. по реду, отворен је вечерас у Народном позоришту у Лесковцу и трајаће до 30. септембра. За то време публика ће моћи да ужива у реализацији осам представа.

„Селектор овогодишњег фестивала је Мирослав Мики Радоњић и мислим да је урадио заиста одличан посао у свом избору, јер је направио такав избор да ће бити представа за свачији укус и то је оно што је јако важно, јер ми се ослањамо на публику“, рекао је директор Народног позоришта у Лесковцу Драган Божа Марјановић.

Од осам представа, колико ће публика моћи да погледа у току осам фестивалских вечери, седам се налазе у такмичарском програму, док је осма у част награђених, каже Марјановић, а потом додаје да ће о њиховим „судбинама“ одлучивати трочлани жири у саставу глумице Данице Максимовић, сценографа Миодрага Табачког и редитеља Владимира Лазића.

„Лето смо испратили филмском режијом, јесен дочекали перформансама на даскама које живот значе и тиме учинили да наш Лесковац буде већи, другачији. Другачији је када се у једном граду, два значајна фестивала попут Лајфа и самог фестивала Јоакима Вујића, надовежу један на други“, казао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Како је истакао градоначелник Цветановић, понос је што смо домаћини фестивала професионалних позоришта Србије, а тај понос је још већи јер ове године Народно позориште прославља јубилеј од 125 година рада и постојања.

Уметница Даница Максимовић је напоменула да јој је изузетно драго што Лесковац финансијски подржава фестивале и представе у овом граду, јер како каже глумци „тешко долазе до својих представа и реализације, управо због мањка финансијских средстава“.