Лесковац изабран за лидера одрживог развоја

Новинари данас нису имали прилике да разговарају са радницима „Аптива“
22.09.2021.
Дан без аутомобила: Цветановић на посао отишао пешака
22.09.2021.
Новинари данас нису имали прилике да разговарају са радницима „Аптива“
22.09.2021.
Дан без аутомобила: Цветановић на посао отишао пешака
22.09.2021.

Јуче је у Новом Саду одржан десети јубиларни „Дунавски бизнис форум“ у оквиру којег је организован панел под називом „Дунавска стратегија“, утицај бизниса на њену имплементацију са бројним учесницима из Републике Србије и региона.

Неки од учесника панела, који су у склопу овог догађаја посетили и новосадски сајам пољопривреде, били су Едита Стојић Карановић са Института за међународну политику и привреду Београд, Мирјана Чагаљ, амбасадор макрорегионалне сарадње у Европској унији из Хрватске, Марко Шантић, Господарска комора Федерације Босне и Херцеговине, Јоше Томаш, председник Форума јадранско-јонских комора, Сања Поповић Пантић, Женско предузетништво, Горан Пузовић, генерални директор ЈП „Србијаводе“, Вук Перовић, Агенција за управљање лукама Београд.

На тему информационих технологија говорили су проф. др Гордана Дражић, Универзитет Сингидунум Београд, Софија Дукић, Фондација Темпус, проф. др Небојша Дракулић, Научно-технолошки парк Нови Сад, проф. др Божидар Поповић, декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, Аријана Максимчук, Телемакс Бања Лука и Зоран Пекез, Војводина метал класте, док је било речи и о друштвеним изазовима са којима се компаније сусрећу данас, те одрживом развоју, енергетици, екологији, пољопривреди, туризму.

Један од панелиста био је градоначелник Лесковца Горан Цветановић који је говорио на тему привредног и друштвеног развоја с обзиром на то да је град Лесковац проглашен лидером одрживог развоја у региону овом приликом.

Градоначелник Цветановић је истакао да је се локална самоуправа континуирано залаже за развој и просперитет свих друштвених области и да признања долазе као потврда тог рада. БФЦ сертификат за град са повољним пословним окружењем Националне алијансе за локални и економски развој је граду Лесковцу припала по четврти пут прошле године а доказује да административне службе функционишу добро, као и да су услови покретања привредног друштва и пословања у граду на Ветерници повољни. С тим у вези градоначелник је поменуо значајно смањење стопе незапослености с обзиром на то да је у последње три године заапошљено преко 8.000 људи у фабрикама попут „Аптива“, „Јуре“, „Фалкеа“, „Младост“, „Статовац“, „Џинсија“ и бројним другим послодавцима. Он је најавио отварање још једне турске комапаније у Лесковцу у којој ће радити скоро 400 људи.

„Мислим да ови подаци довољно говоре о напретку који смо направили у Лесковцу. Поред тога што је Лесковац познат по индустрији и привреди, морамо да поменемо и пољопривреду јер су наши људи су енергични, вредни, марљиви, упорни и остварују одличне резултате. Све је повезано тако да наш град има чак три регистрована бренда – лесковачку спржу, лесковачки ајвар и лесковачко роштиљ месо“, рекао је Цветановић.

Говорећи о успесима институција културе градоначелник Цветановић је казао да је 14. Лајф успешно реализован и истакао да се ове године 57. фестивал Јоаким Вујић одржава у Лесковцу чије позориште је свеукупни прошлогодишњи победник. Уједно је најавио промоцију филма о једном од најпознатијих Лесковчана Томи Здравковићу, али и филм још једног знаменитог суграђанина Звонка Шимунеца о српском Манчестеру чије снимање се у потпуности одвијало у граду на Ветерници.

„Наша порука је да се са сетом сећамо славне прошлости са жељом да сви заједно мењамо садашњост да би наша деца имала бољу будућност“ , поручио је градоначелник.