Новинари данас нису имали прилике да разговарају са радницима „Аптива“

Акција уређења јавних површина почела да се организује пре осам година
22.09.2021.
Лесковац изабран за лидера одрживог развоја
22.09.2021.
Акција уређења јавних површина почела да се организује пре осам година
22.09.2021.
Лесковац изабран за лидера одрживог развоја
22.09.2021.

Менаџмент фабрике „Аптив“, у присуству градоначелника Лесковца Горана Цветановића, на данашњој конференцији за медије изјавио је како је захтевао од запослених да раде 12 сати дневно 7 дана у недељи, на шта су радници добровољно пристали, а потом им је тај прековремени рад уредно плаћен са додатним бонусима. Међутим, ниједан радник из фабрике није био ту да то и потврди.

„Аутомобилска индустрија захтева флексибилност. У току ове године десило се да смо само 2 пута од запослених тражили да добровољно дођу 7 дана и то је плаћено, наравно у складу са законом и још стимулисано додатним бонусима“, рекао је менаџер фабрике „Аптив“ Јозеф Крупа.

Он је нагласио да у том периоду од 20 дана, фабрика није имала никакве шансе да запосли велики број људи и због тога су одлучили да доведу раднике са других локација и из Турске.

Након побуне радника, која је била у јуну ове године, „Аптив“ је донео одлуку да запосленима врати осмочасовно радно време, а Самосталном синдикату металаца Србије је признао грешку.

„Од почетка рада фабрике имали смо преко 15 инспекцијских контрола, а само у овој години преко 6. Све оне су биле са негативним налазом, осим те једне која се десила о периоду о коме причамо“, закључио је Крупа.

Директор операција за регион Европе Луиш Фигуередо је на то додао да се прековремени рад уредно најављује и запослени се о томе обавештавају „никога не присиљавамо на прековремени, само онда кад постоје заиста хитне ситуације“.

Разговор новинара са радницима ове фабрике данас није био дозвољен, као ни сликање погона за производњу.

„Не смемо да зауставимо процес, не смемо да дозволимо додатне застоје. Не заборавите да је нашој производњи потребан тренинг и да су људи, заиста, наше главно средство“, казао је Масано.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић је рекао како је ова посета „Аптиву“ била потребна због 5000 радника, али и због јавности.

„Чињеница да је ово огромна инвестиција, 55 милиона евра, да ради 2000 радника, чињеница да је неколико дана прекршен закон и да нема оправдања због кршења закона, али пошто упоређујемо друге земље, наши њуди оду у Аљаску па раде 18 сати сваког дана у недељи. Нама је битније да 5000 радника ради, него да због једног инцидента, који се десио за 4 године, 5000 радника изгуби посао и та фабрика се пресели у другу земљу“, навео је Цветановић.

Циљ данашње посете је био, како се наводи у писму које је руководство „Аптива“ упутило новинарима пре неколико дана, да се из прве руке приликом обиласка упознају са објектом „прве класе“ и начином њиховог пословања.