Адвокати из Лесковца и данас протестовали испред Основног суда

Корона: Још 238 позитивних, 169 из Лесковца, 114 запослених
21.09.2021.
Лесковац подржава акцију „Дан без аутомобила“
21.09.2021.
Корона: Још 238 позитивних, 169 из Лесковца, 114 запослених
21.09.2021.
Лесковац подржава акцију „Дан без аутомобила“
21.09.2021.

Адвокати из Лесковца, незадовољни променом става Врховног касационог суда (ВКС) о трошковима обраде кредита у споровима између банака и грађана, у знак протеста, окупили су се и данас у 12 часова испред Основног суда у Лесковцу.

„За сада се чека одговор из ВКС-а, спремни смо и на најрадикалније мере, а то укључује потпуну обуставу рада“, рекао је један од присутних адвоката.

Он наглашава да ови протести имају за циљ да заштите права грађана и очувају правну сигурност и владавину права.

„Очекујемо да ВКС у Београду укине првни став од дана 17. 9. ове године. У случају да он то не учини, до краја данашњег дана протести ће се додатно омасовити позивањем грађана који су тужили банке за трошкове обраде кредита и за друге трошкове“, рекао је други адвокат са протеста.

По његовим речима протести ће се радикализовати на тај начин што ће доћи до обуставе рада од стране адвоката због чега ће судови бити „паралисани" и неће бити у могућности да нормално раде.

„У току јучарашњег протеста нико нам није дао ниједан одговор нити нам се обратио, али очекујемо одговор до краја данашњег дана јер је ВКС дат захтев од стране адвоката да одговоре у року од 24 часа на питање ко је иницирао седницу грађанског одељења ВКС-а за давање новог правног става у вези са предметима који се односе на трошкове обраде кредита против банака. ВКС је већ једном заузео став по том питању пре више од три године и тим ставом стао на страну грађана где они могу да туже банке за трошкове обраде кредита, а потом су Основни судови који поступају у предметима против банака, уједначили своју судску праксу против банака . Постављен је захтев да се одговори на питање које судије су учествовале у доношењу овог новог правног става од 17. 9. 2021. године и да се конкретно наведу њихова имена и презимена и да ли су на било који начин били приморани од стране банака и банкарског лобија, који је након 3 године утицао на промену њиховог става“, казао је адвокат из Лесковца.

Такође, они су рекли да очекују смернице од колега из Београда, па ће према томе одређивати своје даље кораке.

Данашњи протест у Лесковцу је био миран, без добацивања и скандирања. Окупило се више десетине адвоката, који су међусобно разговарали без напетости и узнемирености. Од присутних смо сазнали да ће се овакви протести наставити све док се не реше њихови захтеви и не добије конкретан одговор.