Филмом „Небеса“ отворен 14. LIFE у Лесковцу

Лесковчанин возио под дејством марихуане
16.09.2021.
Ватрогасно-спасилачка јединица обележила дан Сектора за ванредне ситуације
17.09.2021.
Лесковчанин возио под дејством марихуане
16.09.2021.
Ватрогасно-спасилачка јединица обележила дан Сектора за ванредне ситуације
17.09.2021.

Изложбом фотографија са снимања филма „Мајстори, мајстори“ у галерији Народног музеја, а потом уручењем награде за афирмацију филмске уметности „Живојин Жика Павловић“ српском режисери и сценаристи Горану Марковићу, као и пројекцијом филма „Небеса“ отворен је 14. по реду LIFE фестивал у Лесковцу.

Награду „Живојин Жика Павловић“ Горану Марковићу уручио је син глумца Живојина Жике Павловића, Ненад Павловић.

„Твој отац, а наш велики уметник Жика Павловић био мој велики узор, и то не само у уметничком погледу, него и у моралном, јер то је стамени, неразрушиви човек, који је претрпео страшна искушења и прогоне, кога ништа није могло да уздрма“, рекао је режисер и сценариста Горан Марковић.

Овом приликом Марковић се присетио догађаја из Дома омладине, када је као студент присуствовао тренутку где су Жику Павловића „два медиокритета“ окарактерисали као „највећу опасност за социјализам“, а он их је посматрао док су они „просто исцурели пред његовим очима“.

„Овај фестивал расте и рашће захваљујући вама, пре свега лесковачкој публици, коју смо изнедрили и који овај фестивал чека са нестрпљењем и одушевљењем и нашим пријатељима, гостима, редитељима, глумцима, који долазе и којима није далеко да 280 километара прођу и дођу овде где их чека једна топла душа, један фестивал“, рекла је директорка ЛКЦ-а Сања Цонић.

Након њеног обраћања присути су имали прилике да погледају филм „Небеса“ чији је режисер Срђан Драгојевић.

Овогодишње отварање LIFE фестивала било је нешто скромнијег карактера због тренутне пандемије са короном. Свечаности није присуствовало много глумаца, публике и редитеља.

До краја фестивала, у оквиру такмичарског програма, публику очекује приказивање хрватског филма „Мурина“ Антонете Алмат Кусијановић, који је награђен у Кану за најбољи дебитански филм, затим пројекцију филма „Плави цвијет“ Зринка Огресте, потом „Оаза“, који је и српски кандидат за Оскара, док ће се на затварању приказати филм „Нечиста крв – грех предака“ Милутина Петровића.

Фестивал траје шест дана, а последњег дана фестивала, 21. септембра, биће додељене награде најбољима.