Бесплатни часови пливања за децу из хранитељских породица

Малишани се дружили са коњима, возили кочијама и пуштали змајеве
11.09.2021.
Пожар на депонији између насеља Анчики и Кумалак
11.09.2021.
Малишани се дружили са коњима, возили кочијама и пуштали змајеве
11.09.2021.
Пожар на депонији између насеља Анчики и Кумалак
11.09.2021.

За децу која се налазе на евиденцији Центра за социјални рад у Лесковцу од данас је омогућено да бесплатно једном недељно похађају часове пливања на базенима СРЦ „Дубочица“.

„Веома ми је драго што су ПК 'Лесковац' и Министарство омладине и спорта издвојили средства за децу без родитељског старања. Као директор Центра сам веома срећан што се данас, овој деци посвећује пажња да науче прве кораке у пливању. Ми смо за овај пројекат изабрали 10 детета која нису знала да пливају нити су имали додир са базеном и сматрам да ће оваква активност, коју подржава Министарство омладине и спорта и Град Лесковац и те како значити деци“, рекао је директор Центра за социјални рад Предраг Момчиловић.

Он је истакао да хранитељство у Лесковцу има дугу традицију и да је у таквим породицама тренутно смештено преко 110 детета.

Тренер Пливачког клуба „Лесковац“ Милан Китановић је навео да је у оквиру националног програма волонтирања „Млади су закон 2021“ расписан конкурс „Шта нам тешко“ где су се пливачи из поменутог клуба добровољно пријавили, а након одобреног пројекта, који носи назив „Научи да пливаш“, формирана је неформална група „Пливач“.

„Тренутно на обуци имамо 10 детета и са овом иницијативом планирамо да наставимо током читавог месеца. Надамо се да ће се од октобра расписати још који конкурс где ћемо моћи да аплицирамо, јер желимо да омогућимо овим младим људима да науче да пливају, јер то је трајна вештина, која ће им много значити“, рекао је тренер Китановић.

По његовим речима децу обучавају два тренера, која прате обуку пливања, док су у води 5 пливача из ПК „Лесковац“.

Градски већник Стефан Китановић је нагласио да је ово изузетан начин да се подрже деца која су социјално угрожена, а потом додао да Град Лесковац и Министарство омладине и спорта увек излазе у сусрет оваквим иницијативама.

„Желео сам да допринесем нашој заједници тако што ћу своје знање пренети другој деци која хоће да науче да пливају. Тренер ме је позвао да учествујем у пројекту који подржавају млади истраживачи Србије. И у овом пројекту ми смо волонтери и помоћи ћемо деци да науче да пливају“, рекао пливач Вељко Јојић, који ће се сада наћи у улози тренера.

Василије Илић, који је дошао на часове пливања казао је да је ово за њега ново искуство и да је пресрећан што ће савладати ову вештину.