Дронови за основне школе у Јабланичком округу

„Роштиљко“ сутра вози малишане до Коњичког и Аеро клуба
10.09.2021.
Корона: 127 позитивних, у Лесковцу 87
11.09.2021.
„Роштиљко“ сутра вози малишане до Коњичког и Аеро клуба
10.09.2021.
Корона: 127 позитивних, у Лесковцу 87
11.09.2021.

Основне школе из Јабланичког округа данас су добиле дронове за учење програмских језика у петом и шестом разреду. Укупно је подељен 31 дрон, а овај значајан пројекат, који је покренут прошле године, вреди 450.000 динара и финансиран је од стране организације "Ротари", док је град учествовао износом од 100.000 динара.
Директорима 23 лесковачке основне школе и 7 школа из осталих општина Јабланичког округа, те ЦСУ су уручени дронови, док је у јутарњим часовима завшена обука 75 настаника школа Јабланичког и Пчињског округа.

"Ми у Лесковцу више нисмо гости, већ смо партнери града и заједничким снагама радимо на усавршавању младих, како бисмо им омогу или да имају алат у својим рукамаи да све што науче у теорији могу да примене у пракси. Покушаћемо да уз подршку пријатеља додатно унапредимо услове у школа", рекла је гувернер "Ротарија" за Србију и Црну Гору проф. др Зорица Јестровић.

Секретар "Ротари" клуба, професорка Биљана Ђорђевић је говорила о активностима ове хуманитарне организације и нагласила даје прошла година клуба протекла у знаку образовања и овог пројекта.


"Данас смо имали сјајну обуку у Центру за стручно усавршавањ у образовању, где је речено, а сада ћемо и поновити да просветни радници искажу своје потребе, и ми ћемо се потрудити да обезбедимо ову технику која имаје неопходна. Локална самоуправа и све школе ће у Ротари клубу Лесковац увек имати доброг пријатеља", рекла је Ђорђевић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић чеситао је представницима "Ротари" клуба на годишњици и захвалио на иновативном пројекту.

"Претходних годину и по дана, због пандемије ковида - 19 увидели смо колико је драгоцена дигитална писменост и иноформатичка опремљеност и начињен је велики труд како би се због новонасталих околности непосредна настава у време пандемије заменила онлајн часовима. Видимда су сада, нажалост, неке школе у црвеној зони и да су прешли на онлајн наставу. Зато је веома важно да се дигитална писменост развија код најмађих, а још је важније да се деца што раније заинтересују за програмирање. У томеје значај овог пројекта, посебно ако узмемо у обзир да он укључује и стручно усавршавање наставника и подизање дигиталних компетенција наставника који имају знање, али је неопходно да се то знање наадекватан начин пренесе на ученике", рекао је градоначелник Цветановић.