Библионет у Лесковцу: Библиотека помаже човеку да мисли

Сутра без струје 2 улице у Лесковцу
09.09.2021.
У насељу Радета Жунића пукла цев, из Водовода дошли после 8 дана
09.09.2021.
Сутра без струје 2 улице у Лесковцу
09.09.2021.
У насељу Радета Жунића пукла цев, из Водовода дошли после 8 дана
09.09.2021.

Стручно-научни скуп Зајединице матичних библиотека Србије „Библионет“ данас је почео у Лесковцу и трајаће до 11. септембра. Овогодишња тема „Библионета“ је: „Библиотека од куће: изазови и могућности организације библиотечких услуга током пандемије“.

Скуп је отворен интонирањем химне „Боже правде“, а потом се присутнима обратила директорка лесковачке Народне библиотеке „Радоје Домановић“ Весна Илић.

„Фокус наше библиотеке усмерен је на савремено библиотекарство, што нам је умногоме помогло током периода карантина, када је контакт са корисницима био ограничен, а организација јавних догађаја у простору немогућа. Савремено библиотекарство у Лесковцу подразумева електронску позајмицу књига у свим одељењима библиотеке, е-читаоницу са 8 рачунара за све кориснике, континуирану дигитализацију старе и ретке књиге, као и развијене платформе за управњање и презентацију дигиталне грађе, припрему и објавњивање аудио књига, као и програм подршке писцима за дигитално издаваштво, 3ЛАБ са три 3Д штампача и 3Д скенером, графичким таблама и могућност изнајмљивања читача за електронске књиге“, рекла је Илић.

Управник Народне библиотеке Србије и председник Управног одбора Заједнице матичних библиотека Србије Владимир Пиштало нагласио је како је библиотека центар сваког града.

„Библотеке су центар свакога града. Библиотека је ризница сећања, она је сама по себи ризница сећања. Један од начина да живот у потпуности не нестане јесте да се човек задржава у библиотеци. Без библиотеке је човек трска која не мисли. Библиотека му помаже да мисли, да нађе де факте“, казао је Пиштало.

По његовим речима библиотека помаже људима да пронађу себе, а истраживачима да пронађу чињенице.

„Култура града Лесковца и њен развој уско су повезани са развоје лесковачке библиотеке. Народна библиотека 'Радоје Домановић' је 2019. године прославила значајан јубилеј – 140 година од настанка прве читаонице у Лесковцу. За свој допринос у раду и развоју града добила је Октобарску награду“, казао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

На данашњем скупу додељена је и награда „Ђура Даничић“ за допринос развоју библиотекарства и културе у целини. Награда је отишла у руке директорке Народне библиотекеу Нишу Соњи Шуковић и управнику Матице српске Селимиру Радуловићу.

Циљ овогодишњег „Библионета“ јесте да се на једном месту прикупе искуства из Србије која се односена примере добре праксе, успешне приче и реализоване могућности чиме би се као и до сада, утицало на проток идеја међу домаћим библиотекама и буђење енергије за нове пројекте.