Горан Марковић добитник награде „Живојин Жика Павловић”

Лесковачка Општа болница поново враћена у ковид систем
09.09.2021.
Лесковчанин ухапшен у Солуну
09.09.2021.
Лесковачка Општа болница поново враћена у ковид систем
09.09.2021.
Лесковчанин ухапшен у Солуну
09.09.2021.

Редитељ, сценариста и драмски писац Горан Маррковић је овогодишњи лауреат награде "Живојин Жика Павловић" коју Интернационални фестивал филмске режије - LIFE у Лесковцу додељује за афирмацију регионалне филмске уметности у свету. Престижно признање биће му уручено у оквиру 14. фестивала који ће бити одржан од 16. до 21. септембра у Лесковцу у организацији ЛКЦ-а.

Према речима организатора, Марковић је као један од најеминентнијих редитеља са ових простора оставио значајан траг у промоцији регионалне кинематографије у свету и тиме заслужио главно ризнање фестивала које носи име нашег прослављеног синеасте Живојина Жике Павловића.

"Живојин Павловић је био мој узор. У естетском и у етичком погледу. Као редитељ био је зачетник и најзначајнији аутор црног таласа, филмског покрета кји је обележио југословенску кинематографију шездесетих година прошлог века. Заједно са осталим ауторима тог храброг уметничког подухвата трпео је велике последице и прогон. У тим часовима показао се као стамен човек кога не може уплашити било каква претња, чак ни чињеница да је опуштен са места професора филмске режије на ФДУ. Изгубивши могућност да снима филмове наставио је свој литерарни опус кји није мање значајан од филмског. Поред тога, трудио се да помогне млађим ауторима, гледао њихове ране радове и давао савете од неоцењиве вредности. Урмо је рано, не довршивши своје обимно дело и остао као једна од најсјајнијих звезда наше кинематографије. Услед свега овога, а не због пуке куртоазије, морам да кажем како ми ова награда представља велику, велику част и чини ме поносним", рекао је Горан Марковић.

Међу ранијим лауреатима ове награде су: Слободан Шијан, Емир Кустурица, Раде Шербеџије, Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовки, Драган Николић, Велимир Бата Живојиновић, Славко Штимац, Богдан Диклић и Горан Паскаљевић.

Горан Марковић је син чувених српских глумаца Оливере и Радета Марковића, рођен је 1946. године у Београду, а филмску режију студирао је на чувеној академији ФАМУ у Прагу где је и магистрирао. Поред 15 играних филмова, Марковић је режирао и више од 50 документараца и написао и режирао више позоришних драма. Његови најпознатији филмови су: "Мајстори, мајстори", "Национална класа", "Вариола вера" и др.

Добитник је више од 30 домаћих и страних награда, а најзначајније су две "Златне арене у Пули за филмове "Већ виђено" и "Сабирни центар".


Фотографија: Политика.рс