Служба урологије у Лесковцу обележила 50 година рада

Јавни позив за субвенције за соларне панеле
03.09.2021.
Библиотека у Лесковцу добила 1959 нових књига
03.09.2021.
Јавни позив за субвенције за соларне панеле
03.09.2021.
Библиотека у Лесковцу добила 1959 нових књига
03.09.2021.

Служба урологије Опште болнице у Лесковцу данас је обележила јубилеј – 50 година рада. Тренутно на овом одељењу ради шест лекара специјалиста, 2 специјализанта, 22 медицинске сестре – четири са високом школом.

„Данас располажемо капацитетом од 27 постеља. За протеклих пола века, иако смо кренули од нуле развијали смо се убрзано и дошли до фазе када се овде могу радити све интервенције, од најједноставнијих до најкомпликованијих хируршких интервенција, као што је израда бешике од дебелог црева, радикалних операција на бубрезима и простати. Практично, можемо да радимо све шти и клинички центри“, рекао је доктор Милан Петровић.

Петровић је нагласио да је повећан броја пацијената са туморима бешике, што се не може довести у везу са вирусом корона.

„То је неки тренд, не само код нас него и у целој Србији“, казао је Петровић.

Српска урологија заостаје са лапароскопијом, закључује Петровић и додаје да је ова процедура у свету „рутинска метода“.

Академик Јован хаџи-Ђокић, који у лесковачку болницу долази 30 година како би помагао у раду урологије, сматра да доктори са овог одељења могу да стану раме уз раме са докторима из Ниша, Београда и Новог Сада.

„Лесковачка урологија је на виском месту што се тиче урологије у Србији, јер има одличне стручњаке на челу са доктором примаријусом Миланом Петровићем. Они раде скоро све операције у урологији које се раде и на клиникама у Београду, Нишу, ВМА и клиника у Новом Саду“, рекао је академих хаџи-Ђокић.

На данашњем скупу су заслужнима за допринос у раду уручене захвалнице, дипломе и повеље. Повеље су припале градоначелнику Лесковца Горану Цветановићу, којем је као члану Председништва организације уручена и повеља намењена Српском лекарском друштву, академику и сараднику болнице у Лесковцу Јовану хаџи-Ђокићу и професору доктору Радмилу Јанковићу.

„Служба за урлогију ће ускоро, са остатком главне болничке зграде, проћи кроз реконструкцију и бити потпуно осавремењена. Након прве фазе радова на енергетској санацији вредној преко 700 милиона динара, болницу очекује уређење унутрашњости главне зграде за коју ће Канцеларија за управљање јавним улагањима издвојити четири милијарде и 500 милиона динара. Град је завршио свој део посла издвојио 50 милиона и 400 хиљада динара за пројекат што значи да је све спремно да се са радовима крене“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.