Министарка Татјана Матић посетила „Роштиљијаду“

Зорица Брунцлик после више година поново у Лесковцу
28.08.2021.
Дека Милутин прославио 100. рођендан
28.08.2021.
Зорица Брунцлик после више година поново у Лесковцу
28.08.2021.
Дека Милутин прославио 100. рођендан
28.08.2021.

Министарка трговине, туризма и телекомуникације Татјана Матић данас је посетила Лесковац и у пратњи градоначелника овог града Горана Цветановића, директора ТОЛ-а Небојше Коцића и државног секрета у том министарству Жикице Несторовића, прошетала Булеваром ослобођења, где се одржава „Роштиљијада“, попричала са радницима иза продајних штандова и поред једног одлучила да направи лесковачку пљескавицу.

„Нисам нешто вична са пљескавицама“, рекла је министарка док је правила пљескавицу.

Она је приликом ове посете изјавила да је „Роштиљијада“ манифестација која има дугу традицију и да управо она ставља Лесковац, када је у питању туризам, на врло високо место.

„Некада смо Лесковац звали Мали Манчестер, био је то град текстила, град козметике, сајамске индустрије, данас је он изнад свега познат по својој гастрономији и по овој врсти туризма коју ви развијате“, нагласила је министарка Матић.

Министарка Матић је подсетила да ресорно министарство за туризам ради посвећено у овој регији и да је Лесковац у периоду од 2015. до 2021. године од ресорног министарства за туризам добио укупно 34,5 милиона динара кроз различите конкурсе, а од тога је за „Роштиљијаду“ издвојено 19,5 милиона динара.

„Наравно да је некад било пола милиона посетилаца па до 700.000 људи који су посећивали ову манифестацију и да данашњи дан и претходни дани, ова година, ипак је за све нас много боља и туристички подаци о промету говоре да ипак се крећемо једном узлазном линијом“, закључила је Матић.

Поред „Роштиљијаде“ и других културних манифестација, Лесковац је познат и по природним лепотама у својој околини, као што је планина Кукавица, археолошки локалитет „Царичин град“ и резерват „Зеленче“, навела је министарка туризма.

„Лесковац је једини град у Србији који има регистрована три бренда: лесковачки ајвар, лесковачку спржу и лесковачко роштиљ месо и ми смо препознатљиви по томе. Због тога је Роштиљијада, која се преко 3 деценије дешава у главној улици, у центру града, једна гурманска манифестација, не само у Србији него у читавом региону. При томе, знате да је у оном периоду пре пандемије било до 700.000 посетилаца, ове године је знатно мање, зато што гости из Бугарске и Македоније, и због ПСР тестова и због против пандемијских мера нису присутни у том броју“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.