Јанковић: Влада и Кризни штаб ће ићи ка ковид пропусницама, нешто се мора учинити

У Јабланичком округу још 22 заражена вирусом корона, највише из Лесковца
23.08.2021.
У лесковачком породилишту рођено 8 беба
23.08.2021.
У Јабланичком округу још 22 заражена вирусом корона, највише из Лесковца
23.08.2021.
У лесковачком породилишту рођено 8 беба
23.08.2021.

Професор Радмило Јанковић, заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу, рекао је за РТС да ће Кризни штаб и Влада ићи у правцу ковид попусница. Нецивилизацијски је да неко дође у болницу, дане може да се вакцинише из здравствених разлога и да га зарази здравствено особље, каже Јанковић.

Он истиче да је у крушевачкој болници и десетростуко повећан број пацијената у односу на пре месец дана. И то, како он додаје, за стручњаке који прате ситуацију није изненађење, јер се на основу неке врсте стихије средином јула то могло и очекивати.


„Ми ћемо се трудити да одржимо Клинички центар у Нишу у нековид режиму, што је витално важно за пацијенте, али то ће бити тешко“,наводи Јанковић и напомиње да се у Крушевцу сливају пацијенти из читавог краја.

Истакао је да се у Србији приближавамо готово 1.000 хоспитализованих пацијената и напомиње да и поред отварања нове болнице у Новом Саду,имаћемо оптерећење здравственог система.

„Имамо тешке пацијенте, старије који захтевају дуже лечење, млађи имају углавном лакшу клиничку слику, али има и појединаца у тешком стању“, рекао је Јанковић.

Јанковић сматра да ће Кризни штаб, који заседа сутра и Влада ићи у правцу ковид пропусница.

„Нешто се мора учинити, мислимда смо достигли максимум са вакцинацијом, не мислим да се сада може још много тога учинити апелима“, навео је и додао да јенецивилизацијски да неко дође у болницу, да не може да се вакцинише из здравствених разлога и да га зарази здравствено особље.

Највише вакцинисаних – између 70 и 79 година, бар једном дозом вакцине против вируса корона, налази се међу грађанима старости између 70и 79 година – 78,6%. У популацији између 18 и 24 године вакцинисано је 15%, 33,6% међу грађанима старости између 25 и 49 година, а 49,9% међу онимаод 50 до 59 година.

Када су у питању деца млађа од 17 година,притив коронавируса је вакцинисано 0,3%.

Фотографија: РТС