Обележени „Дани крушке“ у Вучју

ССП: Док се градоначелник богати, грађани гладују
19.08.2021.
Завршена јавна расправа, представљен Нацрт програма гасификације за Лесковац
19.08.2021.
ССП: Док се градоначелник богати, грађани гладују
19.08.2021.
Завршена јавна расправа, представљен Нацрт програма гасификације за Лесковац
19.08.2021.

У Вучју, надомак Лесковца, данас се обележавају „Дани крушке“. Манифестација је шеста по реду и има за циљ промоцију пољопривредних произвођача и ове кулуре по којој је вучјански крај препознатљим.

„Од укупне површине засада по крушком је преко 530 хектара, што износи око 10% од укупне површине по засадом воћа у Јабланичком крају. С обзиром на то да сенајвеће површине под крушком налазе управо у вучјанском крају, наши данашњи домаћини су воћари из Вучја и околних места. Овакве манифестације организују се у циљу промоције пољопривредних произвођача и њихових производа. Трудимо се да пољопривредним произвођачима пружимо финансијску подшку која ће им олакшати рад. Прошле године смо ребалансом буџета планираних 30 милиона за субвенције повећали на 34,5 милиона.Од 2013. године утрошено је укупно 216,5 милиона динара на преко 6300 субвенција за наше пољопривреднике. До сада смо упсели да решимо многе проблеме и створимо боље услове рада па смо у атарске путеве, комасацију и електрификацију поља инвестирали укупно 250 милиона динара“, рекла је члан Градског већа Јелена Станковић.

Председник Савета месне заједнице Дејан Пешић је захвалио градоначелнику Горану Цветановићу и локалној самоуправи на подршци коју пружају пољопривредник произвођачима.

У оквиру „Дана крушке“ организовано је такмичење у брзој припреми крушака за компот, а додељене су и награде за највећу површину на којој се узгајају крушке, за најлепшу гајбу крушака, за најбољу ракију и за најмалег узгајивача овог воћа.