Ево који су критеријуми за добијање државне субвенције за замену столарије

Корона: Сваки десети тест у Јабланичком округу је позитиван
19.08.2021.
ССП: Док се градоначелник богати, грађани гладују
19.08.2021.
Корона: Сваки десети тест у Јабланичком округу је позитиван
19.08.2021.
ССП: Док се градоначелник богати, грађани гладују
19.08.2021.

Градови и општине почели су ове недеље да расписују конкурсе за субвенције грађанима за замену столарије, котлова за грејање и изолацију. Министарка рударства и енергетике гостујући на РТС-у каже да ће се јавни позиви наставити и наредних година као и да очекују да бар милион домаћинстава у нередне две или три године се јави и замени своју столарију.

Половину износа финансира држава са локалним самоуправама, а заинтересовани грађани имају 21 дан да се пријаве. Уз формулар о пријави грађани прилажу и копије личне карте свих чланова домаћинстава, решење о порезу, решење о легализацији или потврду да је покренут процес легализације и последњи рачун за струју. До јутрос 11 градова и општина расписало је јавни позив за грађане, а министарка Михајловић очекује да до краја недеље још осам локалних самоуправа то учини.

„Свима је задатак да до краја августа морају расписати јавне позиве за грађане“, каже Михајловићева.

Истакла је да су и локалне самоуправе донеле своје правилнике како би спровеле овако велики пројекат.

„Оно што је најважије када говоримо о критеријумима – нема ту никаквих повлашћених. Основни критерију је како се грејете када мењамо столарију, када иолујемо наше станове и куће да ли имате термичку изолацију или немате, ако немате ви сте у предности, ако се грејете на мазут или угаљ или на лож уље наравно да сте у предности да добијете могућност да замените столарију или ако користите електричну енергију“, објаснила је министарка.

Указала је да када се заврше сви конкурси и када се потпишу уговори, уколико неки грађани не буду задовољни имаће могућност да се жале комисијама.

„Испратиће и Министарство и ми ћемо то будно мотрити, јер нам је јако стало да овај први конкурс буде урађен на такав начин и то је пилот-конкурс да бисмо видели да ли постоји нешто где можемо да будемо још једноставнији“, додала је Михајловићева.

Говорећи о критеријумима Михајловићева је нагласила да неће бити приоритет они који су се први пријавили или најсиромашнији.

„Не можемо тако, основни критеријум је на који енергент се грејете, уколико су то они енергенти који загађују животну средину или они енергенти које морате пуно да потрошите да бисте се грејали онда имате предност. Угаљ мазут, лож уље, електрична енергија је нешто што вам даје могућност да имате приоритет када хоћете да замените столарију или врата. Односи се исто и на котолове, ако користите котолове на мазут или на дрва или наугаљ, такође имате предности, ако говоримо о изолацији да ли имате термичку изолазију или немате“, додале је она.

У односу на то комисије ће правити приоритете, а не наоснову тога да ли сте се приви јавили или последњи, тврди министарка Михајловић.