Манастир Светог Јована – светиња која је стара више од 500 година

Радови на коловозу у Јашуњи се приводе крају
10.08.2021.
Пошта Србије упозорила грађане да не наседају на интернет преваре
10.08.2021.
Радови на коловозу у Јашуњи се приводе крају
10.08.2021.
Пошта Србије упозорила грађане да не наседају на интернет преваре
10.08.2021.

На 13 километара од Лесковца, у селу Јашуња налази се манастир Светог Јована Претече, који је подигнут на темељу старог храма у доба Немањића.

„Веома ми је драго што смо данас у манастиру Светог Јована, својеврсном чувару српске кулутре и баштине у читавом овом крају. Овај манастир који траје више од 500 година, обновљен је и тимему је дарован нови сјај. У њега се дуго није било шта улагало, пуних 50 година је нажалост, био затворен, стога смо одлучили да реконструишемо читав манастирски комплекс за шта смо издвојили 14 милиона динара и тиме дали скроман доприноз грандиозном задњу наше духовности и истинским вредностима. Након овнове, 2017. године обележили смо 500 година манастира Светог Јована у Јашуњи. У Лесковцу је тад боравио и патријарх српски господин Иринеј, служио је литрургију у Јашуњском манастиру, а потом и обишао храм Светог Симеона Мироточивог у Дубочици. Том приликом указана ми је велика част јер сам на литургији у манастиру Светог Јована Претече одликован орденом Светог Саве“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Фреске на зидовима су у потпуности живописне, а мир који влада манастиром је посебан.

„Са адаптациојом и реновирањем почело се 2008. године када сам први пут био градоначелник и када је са милион динара изграђен сутурен у манастирском комплексу“, рекао је градоначелник Лесковца.

По његовим речима од тада се у овом манастиру изградио потпорни зид са јужне стране конака дужине 70 метара, чиме се прошиорио плато испод конака, за ове радове уложено је 1,1 милион динара. Године 2014. изграђена је помоћна зграда са 5 савремених тоалета и 4 помоћне просторије за потребе манастирског живота, где је уложено 3 милиона динара. Нардне године подигнут је још један потпорни зд украшен орнаментима од печене цигле и ту је уложено још 2,1 милион динара. Такође, изграђена је и капија у висина од 6 метара и оградни зид у дужини од 90 метара, чиме је комплетно ограђен манастирски простор. Укупна вредност тих радова износила је 2,4 милиона динара. У 2017. години, када се обележавало 500 година постојања манастира, урађен је плато у комплексу са 4 милиона динара.

„Позивам све вернике свим срце да дођу и уживају овде, да напуне срце и душу“, рекла је мати Меланија која управља овим манастиром.