Студија УН: Човечанство има погубан утицај на климу

Велики скок броја новооболелих од ковида у Јабланичком округу
09.08.2021.
Сутра без струје више села и улица у Лесковцу
09.08.2021.
Велики скок броја новооболелих од ковида у Јабланичком округу
09.08.2021.
Сутра без струје више села и улица у Лесковцу
09.08.2021.

Ово је црвени аларм за човечанство, јер оно има погубан утицај на климу и то је чињеница, закључили су научници УН у општирној студији. На климатском извештају су радила 234 аутора, научници из 66 земаља.

Међувладин панел за климатске промене IPCC на конференцији Cop26 у Глазгову у Шкотској објавио је најопширнију процену до сада, преноси портал Н1.

Штетан утицај човечанства на климу је чињеница, кажу научници УН у студији. Аутори извештаја тврде да се не може искључити да дође до пораста нивоа мора од два метра до краја овог века. Али, постоји нада да би значајно смањење емисије гасова стаклене баште могло да стабилизује пораст температура.

„Ако сада удружимо снаге, можемо да спречимо климатску катастрофу. Али, како извештај јасно показује, нема времена за одлагање ни места за изговоре“, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Температуре ће до 2040. године према свим сценаријима емисија достићи 1,5 степен изнад нивоа који је забележен у раздобљу од 1850. до 1900. године.

Артик ће вероватно бити практично без леда у септембру барем једном пре 2050. у свим процењеним сценаријима.

Људски утицај је врло вероватно 90% главни покретач глобалног повлачења ледењака од деведесетих и смањења арктичког морског леда.

Топлотни таласи укључујући и врућине постали су све учесталији и интензивнији од педесетих година 20. века док су хладноће све ређе и мање озбиљне.