Научница Александра Цветановић и глумица Мира Бањац на пријему код Цветановића

Превентивни прегледи сутра и прекосутра у Општој болници и Дому здравља у Лесковцу
06.08.2021.
Још 10 особа позитивно на ковид у Јабланичком округу
07.08.2021.
Превентивни прегледи сутра и прекосутра у Општој болници и Дому здравља у Лесковцу
06.08.2021.
Још 10 особа позитивно на ковид у Јабланичком округу
07.08.2021.

Једна од највећих глумица југословенске и српске кинематографије Мира Бањац, која ће својом улогом оживети један од ликова у филму о Српском Манчестеру и млада научница из Лесковца Александра Цветановић биле су данас на пријему код градоначелника Лесковца Горана Цветановића.

„Госпођа Бањац припада плејади оних легендарних југословенских глумица које својом харизмом, непосредношћу, духовитошћу, пошалицама и енергијом никога не могу да оставе равнодушним. Изузетна ми је част и задовољство да вас угостим у нашем граду“, рекао је градоначелник Цветановић.

Мира Бањац тумачи лик Деске, Динетове баке, власника биоскопа. Градоначелник је на пријему изразио задовољство што ће глумица Бањац поред глумаца попут Микија Манојловића, Виктора Савића, Радована Вујовића, Драгана Петровића Пелета, Слободе Мићаловић увеличати причу о нашем граду.

„Снимање филма је покренуло лавину позитивних коментара, сећања на период Српског Мачнестера, бројне објаве са подацима из архива из тог доба и то за нас представља мотивацију да се угледамо на наше претке, да чувамо и обновимо ту славну прошлост, радимо вредно у садашњости, како би наша деца имала бољу будућност“, казао је Цветановић.
Мира Бањац је овом приликом истакла да постоје мали и велики градови, као и мали и велики људи и нагласила да је Лесковац велики град који разуме значај културе.

„Увек сам говорила да све зависи од човека. Није најважније да ли има новца, култура јесте скупа, али неопходна. Аувек иза подшке било којој области стоји човек. У Лесковцу градоначленик Цветановић промишља културу, и иако је Лесковац чувен по доброј храни, он већ годинама уназад добија апосолутно једну дивну културну средину. Овде сви знају о тренутном снимању филма и то је добро, зато што ништа не бисмо могли без свести људи“, рекла је глумица Мира Бањац.

Упоређујући славну прошлост која се чува, садашњост и будућност која нас очекује, градоначелник је данас говорио о младој научници из Лесковца, која ради у Русији, Александри Цветановић.

„Она представља младост Лесковца, дивну садашсост и пример на који се будуће генерације могу угледати. Цветановић је успешна млада жена, добитница награде за најбољег младог научника Србије 2019. године и добитница Октобарске награде града Лесковца – медаље истој години. Јуче је са мојим сарадницима и са мном поделила информацију о томе да је Европски борд Ерсте банке из Беша изабрао баш њу, да као снажна и јака жена Србије, представља жене Србије на великој конференцији у октобру и да на централном панелу буде главни панелиста, да говори о женама у Србији и њиховом положају. Назвали су је Хероином нашег доба и ја се са тим у потпуности слажем“, казао је Цветановић.

„Увека кад дођем видим да је град испуњен људима са вером у напредак и будући развој, како би Лесковац постао оно што је био у периоду између два светска рата. Тај период заслужује да буде овековечен, немам речи да искажем задовољство што ће глумица Бањац дати свој печат овако важном филмском остварењу“, казала је Цветановићева.

Пријему су присуствовали Звонимир Шимунец, идејни творац пројекта и Миша Могоровић, продуцент којима је градоначелник честитао.