Спирић: Власт снижава цену рада у Лесковцу

У Лесковцу 4 особе позитивне на ковид
05.08.2021.
Замагљивање комараца у среду
05.08.2021.
У Лесковцу 4 особе позитивне на ковид
05.08.2021.
Замагљивање комараца у среду
05.08.2021.

Председница ГрО ССП у Лесковцу Јелена Спирић сматра да власт снижава цену рада у овом граду тако што сугерише страним инвеститорима, који би иначе дали вишу зараду, да понуде ниже плате, како не би дошло до побуне у осталим фирмама и да су изјаве премијерке Брнабић о условима рада у „Аптиву“ неумесне.

„Власт је крива, чак не страни инвеститор, он ради онако како му одговара, али власт је крива што су људи у Лесковцу оволико мучени“, рекла је Спирићева.

Срамотна је изјава премијерке Брнабић да Лесковац има нижу стопу незапослености од републичког просека и да су услови за рад добри, тврди Спирићева и додаје да је та статистика лажна „и да ми у стварности имамо катастрофалне услове рада“.

По њеним речима, тврдња премијерке Ане Брнабић да су радници у „Аптиву“ добровољно потписивали како би радили 12 сати дневно је неумесна.

„Они су били приморани, пре свега због страха за голу егзистенцију и приморани од тога да неће имати да плате рачуне и да напуне фрижидере, који се неће напунити сами и потписивали су да ће радити 12 сати дневно 7 дана у недељи и да се одричу права на прековрмени рад“, казала је Спирићева.

Она је изнела чињеницу да су турски и румунски радници плаћени два до три пута више од „наших“ у фабрици „Аптив“, а због чега је то тако премијерка Брнабић није дала одговор.

„Дневница нашег радника је 1.900 динара, док се тренутно у Лесковцу турски радници плаћају 45 евра, а румунски 35 евра. Као што видимо, инвеститори могу да дају веће плате, веће дневнице, међутим, проблем је у томе што то не жели власт“, нагласила је председница ГрО ССП у Лесковцу.