Банко: Неће сви морати да приме трећу дозу вакцине

Од 186 тестираних позитивна једна особа из Лесковца
28.07.2021.
Амбасадор Ирана у Лесковцу: Лесковац је град најбољих, надамо се да ћемо искористити потенцијале
28.07.2021.
Од 186 тестираних позитивна једна особа из Лесковца
28.07.2021.
Амбасадор Ирана у Лесковцу: Лесковац је град најбољих, надамо се да ћемо искористити потенцијале
28.07.2021.

Вирусолог др Ана Банко рекла је за РТС да не треба инсистирати на трећој дози вакцине код свих грађана, јер се не очекује да сви буду њени кандидати.

Посматрано са научног аспекта, постоји неколико показатеља зашто би трећа доза вакцине против вируса корона била корисна, каже Банко.

„Показано је да код инактивисаних вакцина,нпр. код оних из Кине,'Синофарм' и 'Синовак', након шест месеци титар антитела пада испод граничних вредности које су они арбитрарно одредили, па то индиректно указује да ће трећа доза бити неопходна“, рекла је Банко.

Показано је да се адекватан имунолошки одговор не ствара код имунокомпромитованих пацијената – оних који болују од неке аутоимуне болести, тумора,који су наимуносупресивној терапији.

„Последња студија 'Фајзера' показала је да се трећа доза показала као ефикаснија, да смо 40 одсто ових пацијената ствара антитела после друге дозе, а после треће, примељене 60 дана након треће дозе, чак 70%. Они су можда најзначајнији кандидати за примање треће дозе“, нагласила је др Банко.

Када је реч о трећој дози векторских вакцина, као што су „Астра-Зенека“ и „Спутњик“, показало се да трећа доза диже ћелијски одговор, тврди вирусолог Банко.

Такође, наводи, како је показано да грађани који су прележали корону, а онда вакцинисани, после вакцине имају дуже трајање имунитета, што то значи да је вакцина за њих била „бустер“. За сада не постоји студија која је код исте популације мерила како би то трећа доза вакцине различитог произвођача постигла ефекат.

„Не треба инсистирати на трећој дози код свих и не очекујемо да ће сви бити кандидати за ту трећу дозу, али пажљивом стратегијоми дефинисањем кључних група ће се с временом полако стварати кандидати“, закључила је она.