Завршен пројекат „Хетеротопија“

Мали: Пензионерима до краја године још 100 евра, осталим пунолетним грађанима по 50 евра
26.07.2021.
Регистровано још шест позитивних на корона вирус у Јабланичком округу
27.07.2021.
Мали: Пензионерима до краја године још 100 евра, осталим пунолетним грађанима по 50 евра
26.07.2021.
Регистровано још шест позитивних на корона вирус у Јабланичком округу
27.07.2021.

У години када је Народни музеј Лесковац по четврти пут проглашен најбољом српском институцијом културе ове врсте, завршен је пројекат „Хетеротопија“ кроз фондове прекограничне сарадње преко Interreg IPA програма Бугарска – Србија. Вредност овог пројекта, чији савремени садржаји излазе из оквира постојећих просторија износи 521.488 евра од чега је лесковачком музеју припало 207.526 евра.

„Верујемо да ће нови садржаји које сада музеј нуди привући много пажње, али и омогућити свима онима који су до сада били спречени да дођу у музеј, упознају што је то музеј, културно и историјско наслеђе, да се упознају са нашом историјом, оним што смо и одакле смо. Велику подршку Народни музеј у Лесковцу добија од града Лесковца, са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем. Захвалила бих и градоначелнику Ботевграда Ивану Гаваљугову који је изабрао Народни музеј у Лесковцу као партнера за спровођење заједничких активности у реализацији пројекта. Захваљујем и пројектном тиму града Ботевграда Гергани Николов и Радостини Вутевој као и пројектном тиму Народног музеја у Лесковцу Верољубу Трајковићу, Саши Младеновићу и Сузани Ранђеловић“, рекла је директорка Народног музеја у Лесковцу Мира Ниношевић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић је похвалио рад запослених у музеју и упутио честитке због великог труда и рада.

„Поносни смо што нашу богату историју, коју више од седам деценија са великом љубављу и поштовањем чува лесковачки Народни музеј који је чак четири пута понео признање Михаило Валтровић и проглашен је најбољим музејем у овој културној области. Музеј је носилац културног обрасца Министарства културе и информисања. Октобарске медаље града Лесковца и Сретењског ордена трећег реда. Лесковачки музеј јесте јак стуб, један од најбољих у читавој земљи зато им честитам на преданом раду и свим досадашњим успесима и захваљујем на свему што чине за афирмацију нашег града у Србији, региону и чак у Паризу где је представљен један пројекат музеја. Захваљујем и нашим пријатљима из Ботевграда, нашим партнерима на овом заначајном пројекту“, рекао је градоначелник Цветановић.

Шеф основне делатности и идејни товрац пројеката Сузана Ранђеловић у свом обраћању је истакла да је размишљање о пројекту покренуто пре три године. Након успешне реализације нагласила је да је све чланове пројектног тима водила снажна визија и да је иста била велики изазов.

У име представника града Ботевграда обратила се Георгина Николова која је пренела поздраве градоначелника Гаваљугова и честитала на завршетку пројекта, великом послу који су завршили и рушењу граница између две земље.