Постављене клупе и канте, у плану уређење зелених површина на Градском тргу у Лесковцу

Јабланички округ без новозаражених од ковида
23.07.2021.
Возила са мањим оштећењима пролазе технички, тврди МУП
23.07.2021.
Јабланички округ без новозаражених од ковида
23.07.2021.
Возила са мањим оштећењима пролазе технички, тврди МУП
23.07.2021.

У циљу оплемњивања јавних површина, на неколико локација у Лесковцу тренутно се постављају клупе и канте за отпатке. Укупно ће бити постављено 15 клупа – 9 са наслоном и 6 без наслона, 11 канти за отпатке као и путоказ који ће се налазити код апотеке „Сутјеска“. Извођач радова је „Колари“ из Краљева, стручни надзор је ЈП „Урбанизам и изградња“, а средства у висини од милион и 200 хиљада динара обезбедио је град Лесковац.

„У овом тренутку се постављају три клупе у парку 'Девет Југовића', три су постављене на раскрсници Булевара ослобођења и Нишке улице, три су постављене у насељу Солидарност, док су четири без наслона постављене у централном Градском парку и две испред Народног музеја, како би употпуниле оно што се дешава наредних дана. Што се тиче канти, оне су распоређене дуж Булевара ослобођења, у насељу Солидарност, парку 'Девет Југовића' и Нишкој улици“, рекла је пејзажни архитекта Ивана Момић.

По њеним речима тренутно је највећи акценат бачен на Булевар ослобођења, а након тога ће пажња бити преусмерена ка Нишкој улици.

„Трудимо се да не занемаримо нити један јавни простор или површину. У протекле 4 године, како ја знам, из градске касе је издвојено 4 милиона и 600 хиљада динара, а укупно је постављено 65 клупа за седење, 60 канти, 12 бицикларника и табле за умрлице.“, истакла је Момићева.

У плану је и уређење зелених површина на Градском тргу, тврди она.

„Оно што смо извели су зелене површине уз тротоар уз Булевар ослобођења, то је 560 метара квадратних травњака, до сада нисмо имали травњак и укупно имамо 24 стабла. На простору Градског трга имамо 900 метара квдратних који ће бити под растом са 66 комада стабала, биће жардињера у пролазима и ниског цветног материја у оквиру жардињера. За сада смо засадили две трећине, остао је још јужни део, како одмичу радови, тако ћемо и ми да садимо. Вредност тог материјала је 5 милиона и 200 хиљада динара“, истакла је Момићева.

Стручни саветник за зеленило ЈП „Урбанизам и изградња“ Татјана Маринковић је најавила велику садњу дендро материјала на јесен.

„Почели смо са уређивањем простора и у блоковским насељима, да не буде заступљен само центар града. Имамо велику садњу на јесен. Због временских услова трудимо се да та пролећна садња буде што мања, а да велику садњу оставимо на јесен. Вредност цветног материјала за пролећну и јесењу садњу је 2 и по милиона динара, исто као вредност дендро материјала за годину дана“, нагласила је стручни саветник за зеленило ЈП „Урбанизам и изградња“ Татјана Маринковић.