Двери: Тема око парадајза је наметнута и поприлично изрежирана

Исплаћена једнократна помоћ социјално угроженим лицима
20.07.2021.
Још једна особа позитивна у Јабланичком округу
21.07.2021.
Исплаћена једнократна помоћ социјално угроженим лицима
20.07.2021.
Још једна особа позитивна у Јабланичком округу
21.07.2021.

Потпредседник Српског покрета Двери Предраг Митровић сматра да је цела ситуација око парадајза изрежирана, да је све под контролом и да се ништа не ради случајно.

„Драма око бесплатне поделе парадајза током претходних дана, очигледно је била поприлично изрежирана и има ту доста јасних слика, али и неких недоумица. Недоумица, које још увек не можемо у потпуности да разјаснимо, а везане су за количину парадајза који није нашао дестинацију где је требало да је нађе, а то је тржиште Руске Федерације и да је врло могуће да је озбиљна количина тог парадајза, који је требало да буде извезен, враћена, имајући у виду да не испуњава стандарде квалитета, пре свега у сегменту количине пестицида, које су пронађене“, рекао је Митровић.

По његовим речима џаба пољопривредни произвођачи улажу у свој капитал, радну снагу и веру у парадајз, јер кад он сазри и треба да се прода, неко увезе одређену количину овог поврћа из земаља у окружењу.

„Епилог целе приче је такав да ће парадајз завршити у Морави или ће бити подељен са свим субвенцијама, капиталом и свим баченим парама“, нагласио је Митровић.

Држава не уме да се избори са изазовом који има и са људима који одлучују о интересима домаћих произвођача, тврди он.

„Како је наметнута тема парадајза, тако је истог момента заборављено на све проблеме који су имали српски воћари, вишњари, нико више не прича о посеченим вишњама, о роду, откупној цени вишања, не спомиње се цена откупа жита и других пољопривредних производа“, казао је Митровић.

Тема парадајза је наметнута, наметнути су глумци и наметнута је прича како и на који начин ће држава даље поспешивати развој парадајза, додаје Митровић.

„Српски пољопривредни произвођачи имају проблем, пре свега са продајом њихових пољопривредних производа, сналазили су се они и без значајних субвенција од државе, сналазили су се и својом муком производили, али је поента да држава пронађе начин и помогне им да пласирају своју робу, продају је и оно што је најбитније – наплате свој труд“, закључује Митровић.

Дипломирани инжењер пољопривреде Горан Ђурђетић сматра да се претходних дана око парадајза догађа игроказ, а да министар пољопривреде Бранислав Недимовић изговара флоскуле.

„Наш министар се обратио оног дана и изнео је поприличан скуп разних његових теза, које дефинитивно нису у квалитетној корелацији са стварним стањем у пољопривреди у Србији. Министар је рекао како су у априлу и мају биле велике кише и онда је парадајз стигао у згуснутом временском термину, али то није тачно. И кад су кише и кад је време и кад је невреме, ја као пољопривредни инжењер вам кажем, да су све фенофазе у истој фази заступњене“, рекао је Ђурђетић.