Произвођачи парадајза задовољни постигнутим договором са министром Недимовићем

Пажљиво возите због пљускова, гужве на путевима тек следе
18.07.2021.
Исплаћена једнкократна помоћ породиљама
19.07.2021.
Пажљиво возите због пљускова, гужве на путевима тек следе
18.07.2021.
Исплаћена једнкократна помоћ породиљама
19.07.2021.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић данас је посетио произвођаче парадајза из околине Лесковца и том приликом им обећао бољу путну мрежу и фабрику за прераду парадајза, која ће бити отворена на територији Лесковца.

Састанак министра Недимовића са представницима произвођача парадајза одржао се у домаћинству Саше Трајковића из села Свирце. Након дугих преговора, произвоћачи парадајза су са састанка изашли задовољни постигнутим договором.

„Разговарали смо о свим проблемима који постоје у овој пољопривредној производњи, од проблема који је реално наступио ове године, услед промене у клими, јер је дошло до померања зрења парадајза у време кад то нико није очекивао и проблема који постоје због цене, која је последица свега тога. Са друге стране разговарали смо о пољопривредној инфраструктур, ту пре свега мислим на сву врсту инфраструктуре која помаже пољопривредницима – електрификација, аутоматска противградна заштита и путна мрежа. Ја слободно могу да кажем, да произвођачи овде могу да очекују улагање државе у путну мрежу како би на овом простору што лакше роба стигла до својих одредишта“, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Жарко Николић из Земљорадничке задруге „Бумбар“ из Цекавице је рекао како је кренуо извоз за Грчку, Босну и Херцеговину и Црну Гору, али откупна цена парадајза још увек није задовољавајућа.

„Црвени парадајз је код нас на откупу 40 динара, то није задовољавајућа цена, надамо се да ћемо у наредним данима побољшавати ситуацију са ценом“, нагласио је Николић.

Произвођач из Свирца Саша Трајковић је прошле недеље, када се бесплатно делио парадајз грађанима, био незадовољан ситуацијом око овог поврћа. Међутим, данас је изјавио како већ недељу дана у маркетима нема албанског парадајза.

„Ја сам добио проверене информације, јуче сам ишао за Београд, албанског парадајза тренутно нема у маркетима уназад недељу дана. Дошао је други парадајз, то су нам накупци сами натоварили, који су пласирали парадајз по маркетима, а наш парадајз је ишао на другу страну. Држава је обећала да ће нам помоћи, али не знам шта је то толико битно да кажем како ће нам помоћи“, рекао је Трајковић.

Пољопривредници су данас најавили посету председника Србије Александра Вучића, међутим, датум посете још увек није познат. Такође, накнада због пропасти великих количина парадајза биће делимично испуњена.