Подељени уговори за финансирање и суфинансирање пројеката из области културе

НСЗ: Исплата посебне новчане накнаде у четвртак
14.07.2021.
Лесковац и Крива Паланка спроводе пројекат „Повезивање бисера“
14.07.2021.
НСЗ: Исплата посебне новчане накнаде у четвртак
14.07.2021.
Лесковац и Крива Паланка спроводе пројекат „Повезивање бисера“
14.07.2021.

Култура једног друштва не представља само оно што се чува у музејима,библиотекама или оно што се чује на концерту или види у позоришту, на служи само за забаву и за разоноду. Култура улази у наш свакодневни живот и преплиће се са свимдругим сегментима који чини друштво. Зато град Лесковац издваја преко 9% буџета за област културе.

У протеклих неколико месеци направљен је значајан помакна културној сцени нашег града. Фестивал филмске режије ЛАЈФ је проглашен манифестацијом од националног значаја, Народни музеј је по четврти пут најбољи у Србији док је захваљујући одличномпласману на 56. фестивалу Јоаким Вујућ, Народно позориште домаћин овогодишњих сусрета.

Значјана издвајања за област кулуре имају за циљ да се сваке године повећа квалитет и разноликост културних догађаја, а Лесковац заиста нуди разноврсне саджаје за различите укусе и узрасте. Тај циљ има и овај конкурс за финансирање и суфинансирање појеката из области кулуре.

„На конкурс је пријављено 64 пројекта, а стручна комисија је одобрила њих 46, за које ће из буџета града бити исплаћено 12 милиона динара, 2 милиона више него прошле године. Ко што видите сваке године се трудимо да средства буду већа за све области које имају друштвени значај. Сигуран сам да ће одобрени пројекти допринети унапређењу разноликости културних израза и својим квалитетом допринети развоју кулуре у нашем граду“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Цветановић је додао да је комисија водила рачуна о уметничким капацитетима,утицају на промоцију града и о потребама циљних група.

„Ове године су подржана два пројекта Музичке школе,13. Ледамуз и 16. интернационални фестивал гитаре. Највећу захвалност дугујемо лично градоначелнику Цветановићу који је дао велики допринос јер подржава нашу школу и истиче је као једну од најважнијих институција културе нашег града. Поносна сам што се наш фестивал Ледамус званично нашао на сајту председника Републике као најбоље из Србије под слоганом квалитет који се чује“, рекла је директорка установе која организује један од најпосећенијих фестивала класичне музике „Ледамус“ Биљана Миљковић.