Лесковачки произвођачи поново бесплатно делили парадајз грађанима

Из градског буџета биће финансирано 19 волонтерских омладинских пројеката
13.07.2021.
НСЗ: Исплата посебне новчане накнаде у четвртак
14.07.2021.
Из градског буџета биће финансирано 19 волонтерских омладинских пројеката
13.07.2021.
НСЗ: Исплата посебне новчане накнаде у четвртак
14.07.2021.

Произвођачи парадајза из Лесковца, Власотинца, Лебана и околине су поново, у знак протеста због ниске откупне цене, делили исти бесплатно грађанима између „Лидла“ и „Роде“ у преподневним часовима.

Како сазнајемо од произвођача откупна цена креће се од 10 до 25 динара по килограму, за шта они сматрају да нема економске оправданости.

Оно што смо такође, видели на лицу места јесте да су се грађани букавално отимали за парадајз који је дељен бесплатно. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је посету и разговоре са пољопривредним произвођачима Јабланичког округа за понедељак, али све остаје под знаком питања. Такође, се поставља питање како ће повртари „преживети“ до најављеног састанка.

„Пошто сам пре овог скупа имао разговор са министром Недимовићем, господин Недимовић је питао који су ваши проблеми, рекао сам имамо два проблема. Један проблем је надокнада штете, а други је да се уврсти парадајз као стратешки производ. По првој тачки ми нисмо спремни, немамо информацију у о томе колики је губитак. Што се тиче друге тачке, наш је предлог да то буде од 1. јуна до 30. новембра, да се на нашем тржишту налази само наш, домаћи парадајз“, рекао је председник Удружења пољопривредника „Јабланица“ Александар Костић.

Како сазнајемо увозни парадајз из Албаније и Холандије је од 20 до 30 динара.

„С обзиром на то да општина Лебане у званичном податку поседује око 4 милиона корена парадајза, то је изузетно озбиљна производња. Сада кад би рачунали 4 милиона корена по 4 килограма минималног приноса, то је у ствари 16 милиона тона производа парадајза. Ми смо у великом проблему, наша општина и југ Србије. Ових дана нисмо брали парадајз, још увек су пуни пластеници, мучимо се, дајемо за неке мале паре по цени од 20 до 25 динара по килограму, што је катастрофа, јер производња кошта од 35 до 40 динара по килограму. Откуп још није кренуо, још увек нема извоза, видећемо шта ће бити наредних дана“, рекао је Жарко Николић из Земљорадничке задруге „Бумбар“ из Цекавице.

Повртари су најавили да ће председник Републике Србије Александар Вучић доћи за време манифестације „Дани парадајза“ у Лебану, односно од 30. јула до 1. августа.

Ови пољопривредни произвођачи надају се да ће њихове невоље бити „разрешене у понедељак“.