Отворен Мејкерс спејс у Лесковцу

У Јабланичком округу једна особа позитивна на ковид
05.07.2021.
Милан Трајковић: Псеудоисторија је део свакодневице
05.07.2021.
У Јабланичком округу једна особа позитивна на ковид
05.07.2021.
Милан Трајковић: Псеудоисторија је део свакодневице
05.07.2021.

У Центру за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу, данас је отворен Мејкерс спејс, радионица где свако може бесплатно да реализује своје идеје, уз коришћење расположивих ресурса.

„За ових пет година, сарадња са Центром за промоцију науке одвија се на више нивоа. Оно што бисмо могли назвати круном наше сарадње, јесте отварање Мејкерс спејса данас. Велика нам је част и задовољство, да је ово тек четврти по реду после Београда, Кикинде и Шапца,који отварама на иницијативу Центра за промоцију науке уз подршку Теленор фондације“, рекла је директорка ЦСУ Анђела Костић Минић.

По њеним речима, иако на први поглед то делује као обична радионица, сам концепт Мејкерса је много више од тога. Ради се о месту где свако може да постане члан и да потпуно бесплатно користи ресурсе којима се располаже, како би реализовао своје идеје.

„Без развијених дигиталних компентанција и праћења развоја нових технологија, није могуће ићи у корак са временом. Међутим, оно без чега се и даље не може јесте мануелни рад и то је вештина која човека разликује од других живих бића.Управо је Мејкерс спејс место где се те две вештине преплићу, у циљу развијања креативних идеја и њиховог спровођења у дело“, нагласила је Костић Минић.

Присутнима се обратила и Александра Ђорђевић,члан Градског већа.

„Отварањем Научног клуба и Парка науке омогућили смо својим суграђанима да науку изуче на потпуно другачији начин, а отварањем Мејкерс спејса пружамо им могућност да своје идеје реализују и усаврше у овој отвореној радионици за све. У овој радионици позвани ће бити сви и појединци и удружења, али и школе које ће моћи да своју практичну наставу реализују у стваралачком кутку Центра за стручно усавршавање у образовању. Оно што ћу посебно истаћи јесу програми који су потпуно бесплатни за све учеснике“, нагласила је Ђорђевићева.

У дворишту Центра за стручно усавршавање у образовању налази се изложба Караван за климу, који сви заинтересовани могу погледати до 15. јула.