Како се пријавити за регистар „Не зови“ и тако стати на пут упорним трговцима

Без новозаражених у Јабланичком округу
03.07.2021.
Још 2 особе заражене
04.07.2021.
Без новозаражених у Јабланичком округу
03.07.2021.
Још 2 особе заражене
04.07.2021.

Вишња Ракић, помоћница министарке тргворине, рекла је да, ако потрошачи не желе да их трговци узнемиравају преко телефона, могу се код свог оператера пријвати у регистар „Не зови“. Овај регистар омогућава потрошачима да код свог оператера попуне образац који се прослеђује Рателу, који на свом сајту објављује листу телефонских бројева без личних података.

Вишња Ракић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да се на тај начин спречавају насртљиви трговци да преко телефона промовишу и продају робу и услуге грађанима који то не желе.

Како каже, сви који не желе да добијају сличне позиве моћи ће да их зауставе попуњавањем обрасца код свог фиксног или мобилног оператера.

Објашњава да регистар "Не зови" омогућава потрошачима да код свог оператора попуне образац, који се прослеђује Рателу, а који на свом сајту објављује листу телефинских бројева без личних података.

"Сваки грађанин може да оде код мобилног оператера с којим је склопио уговор, било да се ради о фиксном или мобилном оператеру, тамо попуни образац, дâ свој број телефона, мобилни оператер проследи то Рателу, који води регистар 'Не зови'. Трговац који позове потрошача, а налази се његов мобилни или фиксни број телефона у регистру 'Не зови', прави прекршај. Значи, он пре него што позове било ког потрошача мора да види да ли се у том регистру налази фиксни или мобилни број који зове. Уколико се налази, нема право да зове. Уколико прекрши то и позове, чини прекршај", рекла је Ракићева.

Сви грађани који су добили позив, упркос пријави да то не желе, могу да се јаве тржишној инспекцији, да поднесу пријаву, како би се покренуо прекршајни поступак.

На тај начин ће, каже, бити заштићени и од узнемиравања наши најстарији суграђани.

Говорећи о ценама услуга које нам мајстори, по нашем мишљењу, прескупо наплате и то када нам нешто већ поправе, наводи да су се зато одлучили да једна од новина Закона о заштити потрошача буде и Увођење прорачуна – обавезе трговца да сачини прорачун приликом пружања услуга.

"За све преко 5.000 динара мора да се уради прорачун и сагласност на ту извршену услугу мора да дâ онај који користи ту услугу. Што значи да свака поправка, свака услуга преко 5.000 динара мора да добије сагласност оног ко жели да му се то поправи. Оног тренутка кад он вама каже да ће то коштати 5.500 или 9.000, то прелази тих 5.000 и он уз изричиту сагласност корисника услуга може да приступи извршењу те услуге", закључује Ракићева

.