Данас у лесковачкој библиотеци изложба „Уметност у доба короне“

У Јабланичком округу једна особа позитивна на корону
02.07.2021.
Школа „Јосиф Костић“ наградила Иву Петковић и Андрију Стојиљковића
02.07.2021.
У Јабланичком округу једна особа позитивна на корону
02.07.2021.
Школа „Јосиф Костић“ наградила Иву Петковић и Андрију Стојиљковића
02.07.2021.

Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу у петак, 2. јула у 13.00 часова у читаоници библиотеке, организује отварање изложбе „Уметност у доба короне“, изложба радова студената и професора Одсека за технолошко уметничке студије Академије струковних студија Јужна Србија.

На отварању изложбе обратиће се директорка библиотеке Весна Илић, представник Академије струковних студија Јужна Србија проф. др Звонко Златановић, председник, представник Одсека за технолошко уметничке студије Лесковац, проф. др Александра Перић Николиоћ и предавач мр Драгана Фрфулановић Шомођи која ће и отворити изложбу.

Поред ове изложбе биће представљена и Виртуелна изложба - Модна ревија и изложба радова студената из области струке и модни дизајн и текстилно инжењерство која се може погледати на YouTube каналу библиотеке, на линку https://youtu.be/eb5QSGIUb7A. Специфичност ове изложбе огледа се у намери да буде лако доступна публици. Најпре, кроз поставку радова студената и професора Одсека у порталу библиотеке, чиме се поштује традиционални сегмент излагања, а публика добија опцију лаке доступности без сегмента оптерећења у погледу заштите и боравка у затвореном простору.

Други истакнути део изложбе је промоција двеју интерактивних виртуелних галерија којима је Одсек надоместио одсуство традиционалне модне ревије и изложбе студентских радова. Тиме се Одсек сврстао у ред поборника прихватања иновативних дигиталних форми у презентовању ликовних дела и изашао из оквира локалног, а студенти добили опцију трајне јавне презентације. Прва галерија садржи радове из области уметности прве, друге и треће године из предмета Цртање, Сликање и Елементи ликовног изражавања. Студенти треће године Модног дизајна и Текстилног инжењерства су припремили изложбу радова из стручних предмета, а посебност је и у дигиталној модној ревији која је приказана у форми фотографија. Студенти Одсека су имали прилику да се покажу и као дизајнери, али и као модели.

Одсек за технолошко уметничке студије Лесковац, као високообразовна установа постоји још од 1959. године и током свог постојања испољавала је спремност да се прилагођава потребама привреде и интересовању окружења школујући кадар који је брзо интегрисао у друштво. Најновији сегмент у констатном усавршавању студија на Одсеку је акредитација мастер струковних студија Дигитални дизајн одеће на студијском програму Модни дизајн, а ова изложба је потврда спремности да дигитални свет постане интегрисани део наставе.