ЛЕД осветљење стиже и до брдско-планинских места

Одложен концерт Дејана Најдановића Најде
01.07.2021.
Журком у Спомен-парку обележен завршетак осмогодишњег школовања малих матураната
01.07.2021.
Одложен концерт Дејана Најдановића Најде
01.07.2021.
Журком у Спомен-парку обележен завршетак осмогодишњег школовања малих матураната
01.07.2021.

„Локална самоуправа града Лесковца одговорно и транспарентно поступа у свим својим активностима и пројектима, зато смо данас заказали конференцију како би јавност упознали са исходом завршетка пројекта уградње ЛЕД светиљки на територији града“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Цветановић је истакао да је овај пројекат веома значајан и да ће места попут Бабичког,Ораовице Црковничке, Оруглице, Мелова и дела Ступнице добити улично осветљење.

„Тренутно је у току припрема пројектно техничке документације за увођење уличне расвете у свим таквим местима. О роковима не можемо прецизно говорити, али је сигурно да ће сва ова места на територији града добити ЛЕД осветљење“, нагласио је градоначелник. Данас су овлашћена лица фирме Кип лајт са градоначелником Лесковца потписала записник о изведеним радовима на основу којег је закључено да је извршена имплементација укупно 13.344 комада светиљки и рефлектора на територији града Лесковца, а преостало је 107 комада светиљки, које приватни партнер (Keep light) предаје на чување јавном партнеру, односно граду Лесковцу.

Разлика у односу на конкурсном документацијом предвиђен број од 13.451 комад светиљки, рефлектора и металхалогених сијалица произлази из разлога што је на територији Лесковца од стране представника града и од стране надзора указано на потребу за замену старих светиљки на укупно 13.344 светлосних извора, којих је било могуће заменити са ЛЕД светиљкама и рефлекторима. Након достављања тачних места и адреса монтирања свих 107 комада светиљки од стране града, извршиће се њихово монтирање без наплате додатних трошкова.

Укупна вредност пројекта је 9,2 милиона евра. Рачун града Лесковца за јавну расвету је пре замене светиљки износио 735.617 евра на годишњем нивоу. Након спроведене замене светиљки, рачун ће износити 94.370 евра годишње. То значи да ће на годишњем нивоу уштеда у буџету за ову намену износити чак 641.000 евра. Ова цифра се дели између јавног и приватног партнера у наредних 15 година. Првих 13 година 90% од 641 хиљаде иде приватном партнеру на име уграђених светиљки, износ од 580 хиљада евра, док 10% остаје граду, чиме се остварује уштеда од 62.200 евра на годишњем нивоу.

Последње две године се приватном партнеру уплаћује 113.500 евра годишње, тј. 17,7% док граду на располагању остаје 527.746 евра, 82,3%.

„Предвиђено је да прoцeнaт испрaвних светиљки у сваком тренутку мора да буде константан и не сме да падне испод 98%. Како би се обезбедио овај услов извођач је дужан да, уколико је проблем настао из разлога који су везани за уграђену опрему, у периоду гарантовања од 15 година, у року од 48 сати од пријаве квара реагује, и у најкраћем могућем року отклони проблем. У случају да је квар настао из разлога који нису везани за уграђену опрему, извођач ће у року од 48 сати од пријаве квара о томе обавестити наручиоца“, казао је градоначелник.

Такође, на конференцији је данас речено да уколико грађани примете неки квар на светиљкама, проблем могу решити позивом на број 011/2396060 или на мејл: odrzavanjekeles@gmail.com