Књига „Небеске хероине света: од мита до космоса“ Радмиле Тонкић је посвећена женама пилотима из целог света

Потписан уговор између Лесковца и немачке организације „Хелп“
30.06.2021.
Одложен концерт Дејана Најдановића Најде
01.07.2021.
Потписан уговор између Лесковца и немачке организације „Хелп“
30.06.2021.
Одложен концерт Дејана Најдановића Најде
01.07.2021.

Данас је у Свечаној сали града Лесковца уприличен пријем за професорку Радмилу Тонковић, авијатичара, педагога и прву жена ваздухопловног новинара и уредника, чија биографија је ушла у едицију „66 знаменитих Срба“. Повод њене данашње посете је промоција књиге „Небеске хероине света – од мита до космоса“ која је посвећена женама пилотима из целог света. Реч је о савременој енциклопедији светског ваздухопловства која садржи 2000 илустрованих биографија и 1700 аутентичних фотографија.

„Ова књига у фокус ставља жене које су се доказале у професији пилота која се типично везује за мушку популацију. Оно што је посебно интересантно је чињеница да се у једном делу енциклопедије помиње и Светлана Митровић, наша суграђанка која се током 1980-их школовала на Ваздухопловној академији у Задру са великим успехом. Ради се о ћерки првог лесковачког пилота, оснивача лесковачког Аеро клуба. Ова породица је утемељила ваздухопловни спорт у Лесковцу, а данас Светлана и њен отац Синиша чувају успомену на најсветлију звезду у њиховом животу која се за њих никада није престала да сија, трагично настрадалог Саше Митровића (Светланин брат) чије име носи поменути Аеро клуб и једна улица у Лесковцу“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

„Први пут сам у овом предивном граду и очарана сам институцијама које сам ималa прилику да посетим, а нарочито људима. Толико прелепих лица, пуно осмеха, дивних очију и пуно гостопримства краси ваш град. Желим да се захвалим градоначелнику Цветановићу што је поменуо госпођу Светлану Митровић Младеновић, она то заслужује. 40 година је била наставник летења у аеро клубу Саша Митровић и једина жена која је у пензију отишла као наставник летења. Тешко је било написати ову књигу, у којој се налазе приче о 2000 хероина. Поносим се својом књигом која ми је омогућила да сретнем бројне, занимљиве, важне и поштоване људе" – рекла је професорка Тонковић и све позвала на промоцију књиге 2. септембра у Лесковачком културном центру.

Професорка Радмила Тонковић је градоначелнику Цветановићу данас уручила плакету у знак захвалности.