Власта Ценић из Дољевца добио награду „Драганово перо“ на манифестацији „У ритму дијалекта“

На турниру рукометних нада „Метеор“ учествује пет екипа
26.06.2021.
Још 2 позитивне особе у Јабланичком округу
27.06.2021.
На турниру рукометних нада „Метеор“ учествује пет екипа
26.06.2021.
Још 2 позитивне особе у Јабланичком округу
27.06.2021.

Лесковачки културни центар синоћ је организовао манифестацију „У ритму дијалекта“, која је посвећена недавно преминулом Драгану Радовићу. Награда „Драганово перо“ припала је Власти Ценићу из Дољевца, као аутору са најлепшом песмом.

Циљ организатора је био да се на фестивалу окупе књижевни ствараоци који поезију пишуна свим дијалектима српског језика. Од 78 пристиглих радова вечерас се представило 20 аутора.

„Ове године ЛКЦ, једна од најважнијих установа културе у нашем граду, обележава један значајан јубилеј, 40 година постојања. Наша ликовна колонија траје 50 година, поносни смо на фестивал Лајф, који је ове годне проглашен фестивалом од националног значаја, часопис 'Наше стварање' има традицију дугу скоро 50 година. У риму дијалекта је наш нови програм, за нас можда најтежи јер је организован у част нашег преминулог колеге господина Драгана Радовића који је неговао дијалекат, дијалекатску књижевност. Временске прилике нам нису дозволиле да манифестацију организујемо на отвореном, а ја верујем да и небо плаче за овим несвакидашњем човеку“, рекла је директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић.

Селектор манифестације је професор српског језика и књижевник Дејан Ђорђевић, а чланови жирија су: професор др Тихомир Петровић, историчар књижевности и пензионисани професор Педагошког факултета у Сомбору, проф. др Миливоје Павловић, књижевни историчар, истраживач културних и медијских токова, ректор Факултета за културу и медије и Виолета Јовић, вишеструко награђивана књижевница из Ниша, препознатљива по свом стваралаштву на дијалекту.

Манифестацију су подржали Министарство културе и информисања и град Лесковац.

„Дијалекат је богатство које представља душу и срж сваког говорног подручја. Лесковац није случајно домаћин ове манифестације јер је јужњачки говор врло препознатљив и аутентичан. Суштина овог фестивала је неговање и вредновање културе и традиције нашег народа као и да се у фокус стави културна вредност дијалекта. Посебно ако узмемо у обзир да су нека од најпознатијих и најбољих књижевних дела на српском језикку попут 'Коштане', 'Нечисте крви', 'Ивкове славе', писана на дијалекту“, изјавила је Андреа Тошић, помоћник градоначелника Лесковца.

Синоћ је приказан филм о Драгану Радовићу, а цео програм је пратила пригодна музика.

Драган Радовић је био дугогодишњи уредник књижевног програма Лесковачког културног ценра, професор књижевности, књижевни критичар, песник и писац и уредник часописа за књижевност, уметност и кулуру „Наше стварање“. Покренуо је научни скуп „Дијалекти српског језика: истраживање, настава, књижевност“ и у својим делима неговао специфичан лесковачки говор.