Отворена 23. Балканска смотра младих стрип аутора

Лесковац потписао уговор за субвенционисање мера енергетске ефикасности
26.06.2021.
У недељу на Лесковачком лету позоришне представе, а у понедељак Видовданско вече
26.06.2021.
Лесковац потписао уговор за субвенционисање мера енергетске ефикасности
26.06.2021.
У недељу на Лесковачком лету позоришне представе, а у понедељак Видовданско вече
26.06.2021.

У приоду од 25. до 30. јуна у просторијама Лесковачког култруног центра, Народног музеја и Народне библиотеке „Радоје Домановић“ одржаће се 23. по реду, Балканска смотра младих стрип аутора у организацији школе стрипа „Никола Митровић Кокан“.

Овај најстарији фестивал стрипа на простору бивше СФРЈ ове године је оборио светски рекорд по броју земаља учесника – 2817 излагача из 80 земаља са шест континената је послало своје радове на фестивал.

„Балканска смотра младих стрип аутора се ове године одржава 23. пут и са задовољством кажем да организатори надмашили себе. Лесковац ће захваљујући овом фестивалу бити свет у малом. Посебно радује учешће стрип аутора из готово читав Африке, будући да се ради о континенту који је што се стрипа тиче још увек велика непознаница у Европи и Сједињеним Америчким Државама, али и зато што најбоље потврђује какав углед Балканска смотра младих стрип аутора ужива широм света. О глобалној природи смотре која је почела као Балканска сведочи и искорак који је ове године учињен ка азијском стрипу. Посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу 'Савремени корејски стрип: Једна перспектива“ чиме ће корејски стрип по први пут бити презентован у Источној Европи. Карактеристичан сегмент овогодишње смотре биће и јединствена изложба - 'Балкански женски стрип: Избор“.

Марко Стојановић, један од организатора 23. Балканске смотре младих стрип аутора се овом приликом обратио присутнима.

„Ово је најстарији фестивал бивше СФРЈ и велики је изазов организовати га у условима које намеће глобална пандемија короне. Тешко је бавити се културом кад је главни циљ осигурати безбедност сваком госту и посетиоцу фестивала, али нас никад већи одазив аутора из 80 земаља света, жеља аутора из десет земаља да уживо присуствују као и институционална подршка интернационалним програмима која је смотри пружена, обавезују да дамо све од себе и приредимо овај празник духа и уметности најбоље што можемо те пошањемо позитивну сликку у свет“, рекао је Стојановић.

Такође, обратила се и Исабел Дебекер директорка Музеја стрипске уметности из Брисела која је казала да је јако почаствована што присуствује отварању фестивала и да се нада да ће овај сусрети отворити нове могућности у будућности за стрип уопште.