„Балкански женски стрип“ и пројекат „Can for Balkans – Comics Alliance Networking for Balkans“ сутра увече у лесковачкој библиотеци

Народни музеј у Лесковцу добио највише признање у музејској пракси
25.06.2021.
ЛКЦ организује манифестацију „У ритму дијалекта“
25.06.2021.
Народни музеј у Лесковцу добио највише признање у музејској пракси
25.06.2021.
ЛКЦ организује манифестацију „У ритму дијалекта“
25.06.2021.

У оквиру „Балканске смотре младих стрип аутора“ у Народној библиотеци „Радоје Домановић“ у субору, 26. јуна, у 19.00 часова у читаоници библиотеке биће отворена јединствена изложба „Балкански женски стрип: Избор“, која окупља око стотину стрип ауторки из читавог региона: Словеније, Хрватске, Румуније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Србије, Црне Горе, Албаније, Северне Македоније, Грчке и Турске. Изложбу ће отворити проф. др Александра Перић Николић, а посетиоцима ће се обратити директорка библиотеке Весна Илић.

Истог дана, у оквиру међународног пројекта „Can for Balkans – Comics Alliance Networking for Balkans“ који реализује Muyeul Judetean de Istorie Brasov (Румунија), Centre Blegde de la Bande Dessinee (Белгија), National Histrorical Museum (Албанија), Стрип центар на Македонија (Северна Македонија) и Удружење љубитеља стрипа и писане речи „Никола Митровић Кокан“ (Србија), биће одржане две трибине.

17.00 – 18.00 часова, читаоница библиотеке трибина „Културни и социјални клишеи и стереотипици на Балкану;“

18.00 – 18.40 часова, читаоница библиотеке, трибина „Упознајте локално уметничко окружење“.

На трибинама учествују представници из Белгије, Северне Македоније, Румуније, Албаније и Србије, као и др историје Александар Узелац.

Конзорцијум партнера из Албаније, Белгије, Македоније, Румуније и Србије жели да допринесе стварању прекограничне културне мреже која треба да олакша сарадњу између уметника и стручњака из света историјског стрипа на западном Балкану и Европске уније, у духу вредности Европске уније.