„LE SAKS FEST“ сутра увече на „Лесковачком летњем фестивалу“

Лесковац обележио своју славу – Свету Тројицу
21.06.2021.
Пливачки клуб „Лесковац“ освојио 12 медаља на митингу „Трофеј Београда“
21.06.2021.
Лесковац обележио своју славу – Свету Тројицу
21.06.2021.
Пливачки клуб „Лесковац“ освојио 12 медаља на митингу „Трофеј Београда“
21.06.2021.

Вече саксофониста под називом „Le saks fest“ одржаће се сутра увече се на „Лесквачком лету“ са почетком у 19.30 часова.


Туристичка организација града Лесковца у оквиру манифестације „Лесковачки летњи фестивали 2021“ другу годину за редом организује вече саксофониста. Ово вече биће посвећено његовом величанству саксофону – инструмену који постоји више од 170 година. Његов изумитељ, белгијски произвођач инстумента Адолф Сакс, још давне 1842. године, осмислио је и дизајнирао сасвим нови дрвени дувачки инструмент који је по њему и добио назив. Две године након што је осмишљен и изграђен, саксофон је званично и одобрен од стране композитора Хектора Верлиоза. У периоду од 1842. године до 1846. године, Адолф Сакс је осмислио читав асортиман саксофона који су и данас у употреби.

У уторак, 22. јуна, са почетком у 19.30 часова одржаће се друго дружење инструменталиста народне музике на саксофону уз звуке старијих и младих мајстора на овом инструменту.

„Очекује нас квалитетан ревијални наступ познатих саксофониста нашег града, а поред ревијалног дела, по први пут организујемо такмичење за младе саксофонисте из целе Србије до 18 година старости“, саопштено је из Туристичке организације Лесковац. Такмичење ће пратити стручни жири у следећем саставу: Братислав Ђорђевић – Бацко, Раде Димитријевић – Раца из Лесковца, као саксофониста који има преко 40 година искуства и Предраг Ристић, професор музике у средњој музичкој школи „Станислав Бинички“ у Лесковцу.

Целовечерњи програм и наступ саксофониста у ревијалном и такмичарском делу програма пратиће реномирани лесковачки оркестар „Јужњаци“ из Лесковца.