Лесковац обележио своју славу – Свету Тројицу

ДРУЖЕЊЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ И ВАТРОГАСНО СПАСИЛАЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ ПОВОДОМ ДАНА ПОЛИЦИЈЕ
21.06.2021.
„LE SAKS FEST“ сутра увече на „Лесковачком летњем фестивалу“
21.06.2021.
ДРУЖЕЊЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ И ВАТРОГАСНО СПАСИЛАЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ ПОВОДОМ ДАНА ПОЛИЦИЈЕ
21.06.2021.
„LE SAKS FEST“ сутра увече на „Лесковачком летњем фестивалу“
21.06.2021.

Литургијом у лесковачком Саборном храму Свете Тројице и литијом по главној улици Лесковца, обележена је градска слава – Света Тројица.

Литургији, коју је служио нишки епископ господин Арсеније, присуствовали су градоначелник Лесковца Горан Цветановић, председник Скупштине Александар Ђуровић, представници војске и полиције, као и домаћин славе доктор Предраг Ивановић.

Након одржане литургије, свечана литија кренула је по главној улици Лесковца, да би се зауставилa до записа у Централном градском парку где је одржана молитва.

Обележавање славе завршено је у Свечаној сали обредом сечења колача, након чега се обратио његово преосвештенство епископ нишки господин Арсеније:

„Желео бих од свег срца у своје име, у име свог свештенства града Лесковца, али и епархије Нишке, да свим Лесковчанима честитам овај велики празник – силазак Светог духа на апостоле, који прослављате као своју крсну славу. Већ традиционално овде одржавамо и литију кроз град Лесковац да бисмо на тај начин призвали благодат Духа Светога на град Лесковац и на све његове житеље. Нека је срећна слава, да Господ да да у наредној години најпре победимо ову болест, пошаст, која је целим светом завладала, нека Господ дарује свима здравље и пуно успеха и на личном и на породичном и на пословном плану, свим грађанима града Лесковца. Живели сви на многаја љета.“

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић свим Лесковчанима је честитао данашњи празник.

„Велика је част и задовољство поздравити вас на један од најзначајнијих датума за наш град, на крсној слави свих Лесковчана. Духовни понедељак је дан којим обележавамо силазак Сетог Духа на апостоле, те нас подсећа на важност вере, очување традиције, мира и разумевања. На овај свети дан дужни смо да ширимо добро и да опростимо лоше, да заборавимо зло, а да памтимо оно што је добро. Ова јединствена форма породичне традиције код Срба је према тумачењу српског патријарха Павла и имендан и рођендан, али не појединца, него целе породице и народа. Она представља знак нашег препознавања и идентификације, она је симбол нашег постојања, симбол нашег имена“, закључио је Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Домаћин овогодишње славе био је доктор Предраг Ивановић, док ће следеће године у тој улози бити Жикица Несторовић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникације.