ДВЕРИ: Споран датум одржавања „Роштиљијаде“, молба градоначелнику за одлагање термина манифестације

Вечерас почиње „Лесковачко лето“ и трајаће до 2. јула
17.06.2021.
Чланови Уније младих делили СНС „Информатор“
17.06.2021.
Вечерас почиње „Лесковачко лето“ и трајаће до 2. јула
17.06.2021.
Чланови Уније младих делили СНС „Информатор“
17.06.2021.

Српски покрет Двери из Лесковца сматра да је датум одржавања „Роштиљијаде“ споран из разлога што се „пада“ за време Госпојинског поста и на тај начин се дирају најтананија и најфинија осећања верника и оних који посте.

„Након годину дана паузе, на овом нашем Булевару, на главној лесковачкој улици, одржаће се 'Роштиљијада' у периоду од 23. до 29. августа. Ту, по нашем мишљењу, ништа није спорно, она је постала лесковачки бренд и као такву ми морамо да је чувамо и негујемо. Међутим, оно што је за нас спорно јесте сам датум одржавања 'Роштиљијаде', који је за време великог Госпојинског поста“, констатовао је Игор Јовановић, председник ГрО Двери.

Јовановић се запитао и рекао какву слику шаљемо млађој генерацији и уопште свету, ако се у центру Лесковца, за време Госпојинског поста, организује парада јела, пића, провода и играња го-го играчица по столовима.

„Овај Булевар ће за време 'Роштиљијаде' засенити храм који се налази овде са наше десне стране и не само тај храм, већ и цркву 'Оџаклију' која је ту поред“, истакао је председник ове странке.

По његовим речима, они нису верски фанатици.

„Ја сам из Српског покрета Двери, али, ето, бићу искрен не постим, Предраг поштује постове, Марко, такође, поштује, ово износим из једног другачијег угла, из угла логике, морала, верске коректности, из угла неких другачијих вредности, које полако бледе, а које никако не смеју да избледе“, наводи Јовановић.

Овом приликом, желећи да дочара град и истакне време у коме живимо, Јовановић је рекао да је градоначелник Лесковца Горан Цветановић добио Светосавску награду од социјалистичког министра просвете Бранка Ружића, за пуну посвећеност, одговорност и организованост образовања и васпитања.

Предраг Митровић, потпредседник ГрО Двери, такође сматра да је датум одржавања лесковачке „Роштиљијаде“ дискутабилан.

„Изричито, постављам питање себи, а уједно молим и градоначелника и Туристичку организацију града да размисле и да промене датум 'Роштиљијаде', односно да се она организује након Великогоспојинског поста, пре свега из разлога што је жалосно да у центру града поред једне од највећих светиња на југу Србије, док се обележава успење Пресвете Богородице, на неких 15 метара од самог храма имамо прилику да гледамо го-го играчице које играју на столовима уз печење, роштиљ и јагњетину“, рекао је потпредседник ГрО Двери Предраг Митровић.

Митровић је на конференцији нагласио да овакав поступак није уљудан, јер је градоначелник Лесковца Горан Цветановић носилац ордена Светог Саве другог степена.

„Треба да се поведе рачуна о таквим стварима. Наш уважени господин градоначелник свакако мора да има у виду да ако је кренуо тим путем у смислу истицања својих груди за ордење Српске православне цркве, бар о оваквим стварима мора да поведе рачуна. Изричито, желим да нагласим да је у последње време јако битно ко с ким седи у овом граду, ко с ким шта прича, да они који се једноставно нађу у позицији да разговарају са неким од представника опозиције, долазе у позицију да њихови ближњи или они сами имају озбиљне разговоре са људима из кабинета градоначелника или самим градоначелником. Те из тог разлога, кажем да поведемо рачуна о времену које долази, а које ће бити јако тешко за нас и да нема разлога да не комуницирамо и не разговарамо. Молим градоначелника да уважи молбе и захтеве и помери 'Роштиљијаду' за једну недељу, односно након Великогоспојинског поста“, закључио је Митровић.