Агенција за лекове: Фајзерова вакцина се може користити код деце од 12 до 15 година

Преминула једна особа у Ковид болници
11.06.2021.
Јабланички округ: 3 резултата су са позитивним налазом
12.06.2021.
Преминула једна особа у Ковид болници
11.06.2021.
Јабланички округ: 3 резултата су са позитивним налазом
12.06.2021.

Агенција за лекове у Србији одобрила је Фајзерову вакцину за децу од 12 до 15 година. Павле Зелић из Агенције рекао је за РТС да су сада на делу републичке стручне комисије, одговарајућа тела и институције, пре свега Батут, који морају да уреде све и дефинишу параметре.

Магистар фармације Павле Зелић, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је након ЕУ и САД, и наша Агенција за лекове уз максимално поштовање највиших стандарда у регулаторној пракси одобрила вакцину Фајзер-Бионтек за узраст од 12 до 15 година.

„Посматрали смо податке из клиничких испитивања обољених на овој популацији у другим државама, и када су се стекли услови, донета је одлука на основу позитивног мишљења Комисије за хумане лекове која је јуче заседала, а јуче је и Агенција одобрила примену вакцине на овој популацији“, рекао је магистар фармације Павле Зелић.

Зелић подвлачи да је Министарство здравља, „које све нас координише, показало квалитет и одлучност и у овој ситуацији“.

„Лично сам имао прилику да разговарам са родитељима чија су деца угрожена због разних других придружених болести или стања који једва чекају ову вакцину. Зато не смемо да им ускратимо ту могућност, када постоји заштита од ковида и за млађе пацијенте који су угрожени од нових враријанти вируса – ми им шансу морамо дати“, закључио је Зелић.

„Очекујемо да ће се питања решити у најскоријем року и да ће деца којој је потребно да се вакцинишу против ковида имати за то прилику, а важно је и да Агенција контролише сваку серију“, истакао је Зелић.

Говорећи о нежељеним рекацијама, Зелић каже да је био 991 случај пријављених нежељених реакција на све вакцине, а девет озбиљних, премајучерашњем пресеку, које су пролазиле у кратком временском року, без друготрајних последица.

Каже да су у питању алергијске реакције.