Да ли су батине васпитна мера?

Од 205 тестираних, 2 особе су позитивне
11.06.2021.
НСЗ: У понедељак исплата посебне новчане накнаде
11.06.2021.
Од 205 тестираних, 2 особе су позитивне
11.06.2021.
НСЗ: У понедељак исплата посебне новчане накнаде
11.06.2021.

Свако васпитава своје дете на начин за који сматра да је најбољи. Међутим, оно око чега се води полемика јесте да ли су батине васпитна мера?

Породични закон донео је дилему да ли ће родитељи смети батинама да кажњавају своју децу или не.

Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић каже за РТС да је насиље у Србији забрањено и да с тим у вези нема компромиса, док психотерапеут Зоран Миливојевић наводи да прича о забрани телесног кажњавања деце нема никакво упориште.

„Ово није приви пут да се ради на изменама и допунама закона. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања формирало је радну групу раније, урађен је нацрт закона, није тај стигао до Скупштине“, рекла је Милка Миловановић Минић.

Указала је на то да су сада пошли од тог нацрта закона, да су седам дана у мају биле јавне консултације да би се из коментара који су пристигли формирале основе и радна група. Упућен је позив свим значајним министарствима, невладиним организацијама и експертима у тој области да буду део радне групе.

„Родитељи морају у неким ситуацијама да примене силу, ухвате дете за руку и одвуку у собу или од нечега или да га ударе по задњици. Насиље кад гледамо правно је нелегитимна употреба силе, када муж туче жену па упадну два полицајца, развале врата, скоче на њега, држе га на поду – ко врши насиље? Само муж, а ови примењују силу“, констатовао је Миливојевић.

Миливојевић сматра да прича о забрани телесног кажњавања нема никакво упориште, осим неког идеолошког у смислу дечјих права.

„Постоје неке ситуације у животу када родитељи једноставно не могу да ређе проблем осим да ударе дете по задњици, то је када је дете веомамало па је и неразумно, дакле немој воду, немој ово или оно, ситуација када је дете само насилно према животињама или другој деци и одраслима или када не прихвата друге казне“, објаснио је Миливојевић.

Психотерапеут Миливојевић закључује да су деца највиша вредност.

„Ако питате људе за шта би дали свој живот, онда је то за живот своје деце. Не би можда дали за Србију или политичку партију. Деца су највиша вредност и онда је све што се тиче деце врло важно и осетљиво, а овде се задире и у породицу“, казао је Миливојевић.