Карађорђевац представља значајну карику у ланцу у производњи јагода

Етно кућа у Петровцу биће спој традиције, иновације и аутентичности
08.06.2021.
Јелена Коцић више није потпредседница Градског одбора Српске напредне странке Лесковац
08.06.2021.
Етно кућа у Петровцу биће спој традиције, иновације и аутентичности
08.06.2021.
Јелена Коцић више није потпредседница Градског одбора Српске напредне странке Лесковац
08.06.2021.

Данас је у селу Карађорђевац, након паузе од годину дана, одржана по девети пут манифестација под називом „Дани јагода“, која има за циљ промоцију овог воћа.

„Као становници града којем је пољопривреда велика развојна шанса захвални смо свим пољопривредницима што су одлучили да остану на селу и баве се узгојем пољопривредних производа. Локална самоуправа се максимално труди да им пружи подршку и зато смо од 2013. године издвојили укупно 216,5 милиона динара за 6 300 субвенција за наше пољопривреднике. Успели смо да решимо многе проблеме наших поњопривредних произвођача и омогућимо им боље услове рада јер смо у атарске путеве и комасацију и електрификацију поња инвестирали укупно 250 милиона динара. Иако је пандемија вируса корона утицала на многе сегменте живота наш буџет је стабилан, зато је поњопривреда и ове године заузела значајно место по висини издвајања са преко 108 милиона динара“, истакао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Површина на којој су засађене јагоде на територији града Лесковца се последње две године изузетно повећала, са 100 на око 300 хектара и то захваљујући субвенцијама које Министарство и град дају за набавку сертификованог садног материјала, фолија за гајење јагода и система кап по кап.

„Карађорђевац је место познато по гајењу јагода, нема пољопривредног газдинства које не гаји јагоду и то је у овом крају постао породичан посао. Сваке године подижу се нови засади,примењују се нове технологије у гајењу као и нови сортименти. Карађорђевацимаоко 285 хектара обрадиве површине, а од тога је под јагодом око 50 хектара, око 38 под вишњом и 26 под шљивом“, рекао је Жарко Георгиев, члан Савета месне заједнице Карађорђевац.

Такође, у оквиру манифестације одржано је и такмичење у скидању петељки са скидања јагода у којем је победу однела Весна Трајковић. Награду за најлепшу јагоду је отишла у руке Синише Маринковића, најмлађи пољопривредник Миодраг Николић је добио леђну акумулаторску прскалицу, док је пољопривреднику са највећом површином под јагодом, Бобану Додићу, уручен леђни моторни атомизер. Осталим учесницима су уручене симболичне награде.