Преминуо професор Мирослав Стојиљковић

У Јабланичком округу још 5 позитивних на ковид
30.05.2021.
Код 6 особа регистрован ковид
31.05.2021.
У Јабланичком округу још 5 позитивних на ковид
30.05.2021.
Код 6 особа регистрован ковид
31.05.2021.

Професор Мирослав Стојиљковић (1942) рођени Лесковчанин, основну и средњу школу је завршио у родном граду, док је након дипломирања на Медицинском факултетуу Београду, лекарску каријеру, а потом и специјализацију из опште хирургије започео је у болници у Лесковцу на Одељењу за хирургију. Своју хируршку и научно наставну каријеру наставио је у Нишу 1981. на Хируршкој клиници у Медицинском факултету у Нишу где је и одбранио докторску дизертацију на тему „Значај и место хирурга и тимском решавању проблема дијабетичног стопала“ 1984. године када је основао радни однос на овој високошколској установи на неодређено време. Један је од оснивача одељења за Васкуларну хирургију Хируршке клинике у Нишу. Стручна усавршавања из области васкуларне и опште хирургије обавио је у Великој Британији и Немачкој. Током своје каријере увео је многе савремене хируршке технике из области васкуларне и опште хирургије на Клиници за хирургију. Члан је првог тима који је започео имплантацију пејсмакера у Универзитетском Клиничком Центру Ниш.

На месту шефа катедре Хирургија са ратном хирургијом био је од 2000. до 2006. године. Добитник је многих награда и признања Српског лекарског друштва, Медицинског факултета у Нишу, Медицинског факултета у Београду, Града Ниша, Града Лесковца, Српске Православне Цркве за унапређење здравља и медицинске науке и образовања. Одлази у пензију као редовни професор Медицинског факултета у Нишу 2007. године.

“Ове године сам изгубио много пријатеља а свако од њих је на мој живот и каријеру оставио неизбрисив траг. Проф. др Стојиљковић је велики стручњак и прави професионалац који је своје знање и богато искуство несебично делио са младим лекарима и студентима. Имао сам среће да он буде један од мојих професора на Медицинском факултету, али и да касније током каријере размењујем искуства и сарађујем са њим и члановима његове породице. Саосећам са болом породице и пријатеља због овог ненадокнадивог губитка”, казао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.