Нишлије победиле у прављењу лесковачке мућкалице

Пукла цев у Влајковој улици
27.05.2021.
У Јабланичком округу корона потврђена код 13 особа
28.05.2021.
Пукла цев у Влајковој улици
27.05.2021.
У Јабланичком округу корона потврђена код 13 особа
28.05.2021.

Најбољу лесковачку мућкалицу припремило је Удружење угоститељских и туристичких посленика из Ниша, друго место припало је ресторану „Томина прича“ из Печењевца, а треће ресторану „Колиба турс“ из Лесковца.

Што се тиче шопске салате, победа је припала кафани „Браћа Ђокић“ из Лесковца, друго место је заузео Дом ученика и студената из Лесковца, а треће кафана „Стара школа“ из Великог Трњана.

Укупно је учествовало 10 екипа, а стручни жири се састојао од 3 члана. Председник жирија је била Анчица Димитријевић – професор куварства, затим Зоран Тодоровић – професор куварства са практичном наставом и Витомир Николић – професор куварства са практичном наставом.

Такмичење је одржано у оквиру 4. по реду мнифестације „Дани лесковачке мућкалице и шопског фолклора“ у дворишту „Шоп-Ђокићеве“ куће.

Манифестацију је отворио градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

„Најпознатијем бренду Лесковца посвећена је Роштиљијада, седмодневни фестивал роштиља и гурманлука, који посети на стотине хиљада туриста. Чувајући ту традицију којом се поносимо, обавезни смо да уводимо иновације и да нашим суграђанима и свим посетиоцима понудимо новине. Из тог разлога смо са организацијом фестивала Дани лесковачке мућкалице почели 2017. године“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Цветановић је нагласио да се „Дани лесковачке мућкалице“ реализују у оквиру пројекта „Магија синергије“, заједничког пројекта Лесковца и бугарског града Елин Пелин и захваљујући њима ми поново имамо возић „Роштиљко“. Укупно обезбеђена средства из ИПА фондова износе 196 134,17 евра, а за возић су издвојене 52 хиљаде.

„Туризам је изузетно важан за прекограничну зону Бугарска – Србија и стога представља битан елемент сарадње на коме раде општина Елин Пелин и град Лесковац. Два фестивала која су обухваћена овим програмом – Дани лесковачке мућкалице и Дани шопског фолклора, догађаји су од великог значаја. Наша заједничка прекогранична сарадња је корак напред, начин на који можемо покушати да ујединимо неке фестивале који ће се надограђивати и обогаћивати у наредним годинама“, истакао је Небојша Коцић директор Туристичке организације из Лесковца.

Партнер на пројекту „Магија синергије“ је Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа.

„Фестивалски туризам је постао један од најатрактивнијих сектора у туристичкој индустрији“, рекла је директорка Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа Драгана Белензада.