Припадници ватрогасно – спасилачке јединице извели тактичко-показну вежбу

Лесковцу припало 17 милиона динара за пружање услуга социјалне заштите
26.05.2021.
У лесковачкој Ковид болници преминула једна особа
26.05.2021.
Лесковцу припало 17 милиона динара за пружање услуга социјалне заштите
26.05.2021.
У лесковачкој Ковид болници преминула једна особа
26.05.2021.

Данас су припадници ватрогасно – спасилачке јединице МУП-а испред Лесковачког културног центра извели тактичко-показну вежбу, која је предвиђала евакуацију и гашење пожара.

„Годишњим планом за 2021. годину ватрогасно-спасилачка чета је имала предвиђено извођење тактичко-показне вежбе на једном од јавних објеката у граду Лесковцу. Вежба је била сложеног типа, предвиђала је гашење пожара и акцију спасавања, како путем комуникације, тако и преко фасаде уз помоћ ватрогасног возила. Циљ ове вежбе јесте да покажемо спремност, стручност и оспособљеност припадника ватрогасно-спасилачке чете, као и савремена техничка средства која смо последњих година добили од Републике Србије. У вежби је учествовало више од 20 ватрогасаца са шест ватрогасних возила“, рекао је Саша Јовановић,командир Ватрогасно-спасилачке јединице.

Оливер Антанасијевић, заменик председника Скупштине нагласио је како град Лесковац и Република Србија ватрогасцима, који показују храброст и велику одговорност пружају сталну подршку како би имали што боље услове за рад. У прилог томе говоре сталне донације од стране града, као што су ормани, пумпе за прање возила, опрема, ватрогасне напртњаче, специјалне млазнице за гашење пожара и др.

„Ресорно министарство је у последњих неколико година доста финансирало и усмерило своју помоћ ка ватрогасно-спасилачкој јединици. Само прошле године набављена су три возила у вредности од преко 670 хиљада евра. Недавно је механизацији ватрогасно-спасилачке јединице додато још једно возило за спасавање и евакуацију са великих висина, вредно 800 000 евра“, објаснио је Оливер Антанасијевић, заменик председника Скупштине.

Он је нагласио да је раније ватрогасно-спасилачка јединица добила и АТВ возило марке „Поларис“ које се користи за превоз терета и евакуацију са неприступачних терена у вредности од 12 000 евра.

Град је њихов труд, посвећеност и рад препознао 2019. године и тада је ватрогасно-спасилачку јединицу одликовао „Октобарском медаљом“ за све што је чинила за грађане Лесковца и за све што и данас чини.

„Ови момци су у зимском периоду и за време поплава имали доста посла приликом извлачења људи и достављање основних животних намирница завејаним лицима“, рекао је Милош Ћирић, начелник Јабланичког управног округа.

Данашњу вежбу помогли су и хумани волонтери Црвеног крста, а матуранти Медицинске школе из Лесковца су показали процедуру приликом пружања прве помоћи.

Поред грађана Лесковца вежбу су пратили и малишани Предшколске установе „Вукица Митровић“.