Центар за стручно усавршавање у образовању: Изложен експонат „Човек систем“

Анестезиолог из Бостона у Лесковцу
25.05.2021.
Лесковцу припало 17 милиона динара за пружање услуга социјалне заштите
26.05.2021.
Анестезиолог из Бостона у Лесковцу
25.05.2021.
Лесковцу припало 17 милиона динара за пружање услуга социјалне заштите
26.05.2021.

Научни парк Центра за стручно усавршавање у образовању добио је нови експонат „Човек систем“. Овај парк је замишњен као учионица на отвореном где ће сваки експонат моћи да се посматра као 3Д уџбеник.

„Као што видите, овде се налази скелет детета и скелет одраслог човека и сви наши посетиоци ће имати прилике да се сусретну и упознају са деловима скелета, са највећим костима, такође ће моћи да упореде и костур детета са костуром одраслог човека“, рекла је Оливера Ивановић, стручни сарадник ЦСУ.

Она је истакла да је људско тело састављено од 10 система органа и као такви један без другог не могу да функционишу и зато кад буду дошла деца, имаће прилике да се упознају како то скелет ради и шта представља за наше тело.

„Овде се налазе феномени из математике, физике, биологије, географије и музичке уметности. Сва средства која добијемо ове године од Центра за промоцију науке биће усмерена ка репарацији постојећих експоната, а за следећу годину имамо интересантне идеје“, објаснила је директорка Центра за стручно усавршавање Анђела Костић Минић.

Костић Минић је нагласила да је Парк отворен за све ученике, научнике, наставнике и заинтересоване грађане који желе да се упознају са науком из неког другог угла.

„Све експонате израђује Ученичка задруга Техничке школе 'Раде Металац' у Лесковцу у сарадњи са директором Зораном Нешићем. Конкретно за данашњи експонат 'Човек систем' имали смо помоћ ЈКП из Грделице“, закључила је директорка ЦСУ.
Подсетимо, Парк науке постоји у Лесковцу од 2018. године када је први експонат постављен. Поред експоната „Човек систем“ у овом парку налазе се и експонати „Сунчани сат“ и „Илузија столице“.