На Виртуелном сајму запошљавања учестовало 70 компанија и преко 7 500 незапослених лица

Национална служба за запошљавање: Редовна и привремена новчана накнада
20.05.2021.
Школа за текстил и дизајн сакупила 21 300 динара за лечење Стефана Павловића
20.05.2021.
Национална служба за запошљавање: Редовна и привремена новчана накнада
20.05.2021.
Школа за текстил и дизајн сакупила 21 300 динара за лечење Стефана Павловића
20.05.2021.

Виртуелни сајам запошљавања, који организује Национална служба за запошљавање, уз подршку глобалног Програма „Миграције за развој“ који у Србији спроводи Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ, одржао се на иновативној платформи. На сајму је учествовало 70 компанија из Србије и око 7.500 незапослених лица, а понуђено је око 2.800 радних места.

„Данашњи сајам запошљавања представља пример иновативног приступа у реализацији мера активне политике запошљавања, с обзиром да Сајам има карактер отворене манифестације и да пружа могућност и незапосленим лицима који нису на евиденцији Националне службе за запошљавање да узму учешће на овом скупу“, истакла је у уводном обраћању проф. др Дарија Kисић Тепавчевић министарка за рад запошљавање, борачка и социјална Владе Републике Србије.

Она је подсетила да је у фебруару ове године усвојена Стратегија запошљавања у Републици Србији за период 2021-2026, а у марту је Влада Србије усвојила трогодишњи Акциони план чиме се јасно дефинишу смернице у развоју политике запошљавања у Србији, чији је циљ повећање стопе запослености.

Говорећи о значају виртуелног сајма, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, нагласио је да се Национална служба за запошљавање, као национална институција придружује процесима дигитализације и унапређењу информационо-комуникационих технологија“.

Он је подсетио да НСЗ има дугогодишње искуство у организовању сајмова за запошљавање. На 70 сајмова који су одржани током 2019. године, више од 13.000 лица пронашло је запослење.

„Виртуелни сајам запошљавања који нуди регрутовање на даљину и персонализовани развој каријере пружа идеалан оквир за то у свету након Kовид-а 19. Влада Савезне Републике Немачке кроз виртуелни сајам запошљавања подржава напоре српских институција да на оптималан начин повежу потражњу и захтеве тржишта рада са квалификацијама тражиоца запослења. То нам такође пружа јединствену прилику да покренемо и остваримо значајне кораке ка дигитализацији, да подстакнемо креативност и иновације“, рекао је Kристијан Шилинг, шеф одељења за развојну сарадњу у Немачкој амбасади у Београду. Он је истакао значај сарадње између НСЗ и немачког програма „Миграције за развој“ и додао да је та сарадња, између осталог, усмерена и на инклузију повратника и посебно на осетљиве групе које саме тешко могу да се интегришу у тржиште рада.

Виртуелни сајам одржао се уживо и био је намењен свим незапосленима у Србији. Kоришћењем интернета уз једноставан приступ и окружење прилагођено свим корисницима, сви регистровани учесници имали су могућност да уживо разговарају са послодавцима, погледају понуду послова, представе своју радну биографију и договоре услове за запослење.

Највећи број послова који је понуђен на овом сајму је из области инжењерства, машинства, информационо-комуникационих технологија, као и других занимања попут кројача, шивача, продаваца, преводиоца, радника у производњи.

Током трајања сајма, учесници су могли да испрате и три вебинара из области радног права, како се припремити за разговор за посао, али и да сазнају више о „зеленим пословима“.